Община Мадан ще развива минен туризъм. Първата голяма крачка бе направена с пресконференцията, касаеща стартирането на дейностите по проекта.
Той се реализира съвместно с гръцката община Пилеа-Хортиатис, университетите в Ксанти и Солун, както и Минно-геоложкият университет в София.
„Проектът ще подпомогне Община Мадан да се превърне в по-привлекателно място за туристи, предлагайки продукт, базиран на устойчивото развитие, чрез минно-познавателния туризъм, подпомагащ и развитието на другите му форми, като например екотуризъм. Община Мадан приоритетно работи за изграждане на модерна туристическа инфраструктура и защо не иновационна по своя характер, разбира се чрез разумното използване на природните и културно-исторически  дадености.
На практика всички предвидени дейности в проекта са насочени към културното и природно наследство в трансграничния регион, каквато е и една от целите на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ Гърция – България 2014-2020 г.“, посочи кметът Фахри Молайсенов.
Предвидените дейности  за община Мадан  са по няколко  работни пакета, част от които са разработване на приложения, дигитализация, геймификация и дейности по прилагането им, както и  строителни дейности и оборудване.
Предвидена е реконструкция и рехабилитация на музея по минно дело и рудодобив в Мадан. Превръщане на закрита минна изработка в подземен минен музей, облагородяване територията в района на музейните съоръжения в града, ремонт и рехабилитация на Кристалната зала в Мадан,  ремонт и обезопасяване на пещера „Шаренка“.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I