Скандалният строителен предприемач от Кърджали Христо Русев влезе в доклад на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

За период от десет месеца, по предявени искове от КПКОНПИ, са постановени съдебни решения, с които в полза на държавата е отнето незаконно придобито имущество в размер на над 5.5 млн. лева.

Общата сума по всички дела, завършили с осъдителни решения в полза на Комисията, е 5 689 330, 30 лв. Част от тях са по ЗПКОНПИ, в сила от януари 2018 г., а останалите са по предишните закони за отнемане на незаконно придобитото имущество и имущество, придобито от престъпна дейност.

Окръжният съд в Кърджали е постановил отнемане на имущество в размер на 192 872, 89 лв. от Христо Русев. Проверката на КПКОНПИ срещу него е започнала след повдигнато обвинение за причинена имотна вреда в големи размери.

Припомняме, че Русев излежаваше присъда за имотни измами. Десетки хора в региона на Родопите „изгоряха“ при аферата „Едно жилище продадено на поне двама“.

За решението на Окръжния съд в Кърджали 24rodopi.com писа още прен юни т.г.

Проверка на Комисията е установила значително несъответствие в имуществото на Русев в периода 2007-2017 година. Ще бъдат отнети суми, постъпили от трети лица по сметката на фирмата на кърджалиеца, както и пазарната стойност на лек автомобил „БМВ Х5“.

Припомняме, че скандалният строителен предприемач бе предсрочно освободен от затвора, но през 2018 година магистратите отново му показаха пътя към пандиза.

Русев бе признат за виновен в това, че е избегнал установяване и плащане на данъчно задължение в големи размери върху доходите си от стопанска дейност. Като едноличен търговец с фирма „Р.-Христо Русев”, той не е подал декларация за 2010 година, като по този начин си спестил 4 293 лева. За това провинение Русев получи 8-месечна условна присъда. Заради различни осъждания в Районните съдилища в Кърджали и Смолян, Русев получи едно общо наказание от 7 години и 5 месеца затвор, които трябваше да изтърпи при първоначален „строг” режим. Магистратите в Кърджали обаче увеличиха общото наказание с още 15 месеца за крайна присъда от 8 години и 8 месеца „строг” затвор, както и глоба в размер на 500 лева. Окръжният съд приспадна изтърпяното наказание „лишаване от свобода” по предишните наказателни дела към 12 септември 2018 г.

Припомняме, че името на Христо Русев влезе във фокуса на общественото внимание с аферата „Едно жилище-продадено на поне двама”. Той бе признат за виновен за ощетяването на десетки жители на областите Кърджали и Смолян при закупуването им на апартаменти край Арда и получи присъда от 7,8 години затвор. Клиентите му платили суми от порядъка на 20-40 хиляди лева, но така и не получили жилища. Той е продавал апартаменти в 4 жилищни кооперации в Кърджали. Бъдещите новодомци парафирали предварителни контракти и внасяли средства, съобразно договорирани дати. Малко преди да бъдат завършени повечето от жилищата, те били прехвърлени от фирмата на Русев „Ахридастрой” на роднини на съпругата му. По-късно се оказа, че едно жилище е било продавано на двама или трима кандидати.

В хода на съдебните дела Русев твърдеше, че също е жертва на измама, но не представи доказателства.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I