Тази К
овид година не е същата и по отношение на зимнините, към които родопчани са изключително стриктни. В нормални години приготвянето им започваше по-късно, а сега още от юни месец. Това се отнася не само за бурканите, а и за снабдяването с дърва. Докато доста хора пускаха селфита от морския бряг, по-голямата част от смолянчани се приготвяха за зимата. Навсякъде по спирки и магазини ще чуете, че заради пандемията пак ще ни затворят, не се знае каква ще е зимата, можем да останем без работа и все приказки от този род. Хората се притесняват за оцеляването си повече от други години и затова отрано започнаха да се подготвят.

Площадки за зимнина край блоковете

При една разходка из Смолян не е трудно да се забележи, че в междублоковите пространства са пригодени места за варене на буркани, приготвяне на печени чушки, лютеница, сладка и друга зимнина. Още е рано само за зелето. Но съвсем скоро от почти всяка тераса ще се виждат бидони и ще е ясно с какво са пълни. През лятото родопчани събираха билки, от плодовете на дърветата в градините им си правиха компот и сладка. Лютеницата започнаха да правят още през август и в момента също се приготвя. Приятният аромат на печени чушки се усещаше осезаемо още в началото на септември месец. Риболовците приготвяха риба в буркани. Прибра се фасулът, а вече и картофите.

Резачките на дърва не спряха

Хората се шегуваха, че събуждайки се от техния шум в просъница си мислили, че е октомври, а то е било юни месец. В социалната мрежа масово се оплакваха, че няма събота и неделя и в часовете за почивка шумът от резачките не спирал.   
По традиция, ракия се вари по селата, там има казани и майстори. Мъжете се кооперират и е цял ритуал приготвянето й. Други си купуват грозде от Пазарджишко и се прави вино по гаражите. Около три тона грозде купуваме с моя комшия и си правим вино, споделя  58-годишен мъж от Смолян. Той казва, че се е отказал от ракията и е минал на вино.    

Доста хора гледат и прасета,

но времето им ще дойде около Коледа. Продължават да са на дневен ред зимнината и дървата.
„Отсега се подготвяме. Времето застудя, наближават и празници, а и може пак да ни сложат под карантина. Какво по-хубаво от това вечер да седнеш край масата и жената да сервира туршийка с домашна ракийка. Замезваш си, пийваш, гледаш телевизия и фейсбук и да става каквото ще“, шеговито, но с много доза истина коментират хората неясното положение около развитието на пандемията.
Никой не може да вземе на родопчанина духа, който е консервиран в бурканите и в бутилките домашна ракия.
Ще чуете и често репликата - ще оцелеем пак, ако оня горе реши. Зимнината се оказва начин на оцеляване, разтоварване и удоволствие за хората. Може би затова родопчани усърдно и с желание я приготвят. Събират се съседи, комшии, помагат си. При други обстоятелства комшиите не могат да се понасят, но щом става въпрос за ракийка и зимнина, дружбата е вечна.
Николай Михайлов, 24smolian.com




Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I