Концентрацията на успешния бизнес в София и Пловдив продължава да се увеличава. В тях вече се намират над 50% от компаниите в класацията за най-динамичните малки и средни предприятия (МСП) в България „Гепард“, в която участват 2243 компании. Влиянието на столицата се увеличава, като в подреждането влизат 922 фирми при 874 предходната година, което прави 41.1%, пише „Капитал“.

Пловдив е категоричният индустриален център на страната, а Варненска област запазва третата си позиция с малко над 7% от най-успешните малки и средни бизнеси. Като добавим към челната тройка приятната изненада Благоевград, Бургас и Стара Загора, става ясно, че почти три четвърти от най-добрите МСП са концентрирани в шест региона на страната, пет от които са в южната част на България.

Ясно се вижда, че Северът трайно изостава в своето развитие въпреки еврочленството на България от 13 години и възможностите за финансиране. Видинска област продължава да е на дъното с едва 10 компании в класацията, следвана от Кюстендил и Смолян - съответно с 12 и 13, Монтана и Кърджали с по 14. Под или 25 участника имат областите Враца, Габрово, Разград, Ловеч, Сливен и Търговище.

Тази година класацията се оглавява от дружеството „Селектиум“, което от ноември 2018 г. управлява бизнеса на Hewlett Packerd Enterprise (HPE) в България. HPE е една от двете компании, които бяха създадени след разделянето на глобалната Hewlett-Packard през 2015 г. - другата е HP Inc., като първата се занимава с корпоративни бизнес услуги, а втората - с потребителска техника. Приходите на „Селектум“ са нараснали с почти 900% през изминалата година и са достигнали 27.6 млн. лв.

Много близо до лидера е „Индустриален парк София Изток“. Той е първият логистичен хъб в региона на Елин Пелин и е разположен върху 680 дка между с. Гара Елин Пелин и с. Нови хан. В парка досега са изградени над 80 хил. кв. метра складове за отдаване под наем и продажба.

Челната тройка в класацията се допълва от „Сарк България“, която е собственост на турската Sarkuysan. Дружеството вложи 17 млн. лв. в изграждането на завод в Шумен за електрически кабели за автомобилната промишленост и специални проводници за авиационната и отбранителната индустрия. Това е причина и за скока на приходите с почти 690% до 32.15 млн. лв.

В топ 10 попадат компании от седем различни сектора, като по две са от високите технологии и строителството. Седем от дружествата са от София, по едно от Шумен, Бургас и Стара Загора.

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I