"Не споделям на 100% оптимизма на част от управляващите, че с тези темпове на въвеждане на мерки ще постигнем добри резултати", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга на министерството на здравеопазването.

"Създава се впечатление за тотален хаос в системата, но в болниците се лекуват 3200 души, които получават пълната медицинска помощ като по целия свят. Лесно е на този фон да намериш трима, които не са намерили помощ на време. Фокусирайки се върху този 0,1% се създава впечатление за хаос", възрази той.

Доц. Кунчев представи данните за 14-дневната заболяемост в страната, с уточнението, че в момента ситуацията в Европа е най-тежко, само 6 страни са извън червената зона.

388 на 100 000 е двуседмичната заболяемост у нас, през последните дни вече е достигнала 430 на 100 000, каза доц. Кунчев. Страната е на 17-то място сред 30 страни в Европа и на 4 място на Балканския полуостровСмъртността е 5,2% на 100 000 души, с което се нареждаме на 10 място в ЕС и 4-то на полуострова. Държавният здравен инспектор посочи, че в Чехия този процент е 19,9%.

Дифузното разпространение е факт във всички области. Смъртността върви стремглаво нагоре, следвайки заболяемостта, отчете доц. Кунчев.

Седмичният брой на тестовете е 900 на 100 000 души, за сравнение средното за ЕС е около 2000 на 100 000 теста, уточни Кунчев.

Броят на позитивните тестове също се покачва и е 30 и 35% от всички изследвани.

Какви допълнителни мерки предлага държавният здравен инспектор

- удължаване на мерките след 12 ноември, минимум до края на месеца, а може би и за по-дълго;

- ограничаване на работата на заведенията, които още не са затворени до 22-23 часа;

- ограничаване на присъствието в офисите до максимум 50%;

- по-широка основа дистанционно обучение на цели области от 5 до 11 клас;

- преустановяване на извънкласните дейности извън класовете;

- дистанционна работа за автономните висши учебни заведения, с изключение на упражненията за студентите по медицина;

- възстановяване на зелените коридори за пазаруване на лица над 60 години от 8 до 10 часа;

- контактният медицински персонал без карантина след отрицателен PCR минимум на третия ден от контакта;

- спешно да се дадат правомощия на здравния министър за командироване на специалисти от извънболничната помощ в лечебните заведения.


24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I