Венера Аръчкова - жената, която преведе Смолян през трудното

 

Тя трябваше да поведе Смолян в най-тежките финансови моменти. Защо? Защото го може. Преодоля препятствията само както един истински родопчанин може. Трябваше да предлага непопулярни мерки с риск за поста си, но го… направи. Защо? Защото крайният резултат е важен. Тя осъзнава колко много воля се иска да си жена, но да действаш като истински корав мъж по време на изпитания.

Биха я нарекли „Желязната лейди“ на Родопите. Но звучи като взаимстване на роля. А тя такива не играе.

Защото е просто Венера. Венера Аръчкова.      

 

-Г-жа Аръчкова, измина една година от началото на мандата на Общинския съвет в Смолян под ваше председателство, какво се случи за това време?

-Новоконституираният Общински съвет се утвърждава като надежден партньор на Община Смолян. В синхрон се обсъждат и вземат решения, които да превърнат града и региона в място за пълноценен живот на хората и тяхното развитие. Работи се в дух на партньорство за реализиране на добри каузи за подобряване живота на жителите на общината. Убеждението ни при вземане на решения е, че отговорност за управлението може да носи само този, който има доверието и подкрепата на своите съграждани. Този, който открито застава пред тях, каквото верую съм имала през цялата си практика.

Мога да заявя, че Общинският съвет се старае да работи прозрачно, работи с разбирането на отговорността, която носим пред съгражданите си. Имаме опита, в Общинския съвет има утвърдени професионалисти, решени сме да работим, водени единствено от интересите на жителите на община Смолян и се надяваме да постигнем това. Съзнаваме, че нашата работа е отборна и се надяваме на успехи, чиито добри резултати да са видими и в полза на нашите граждани. Общинският съвет сега, а и в бъдеще, да работи отговорно, прозрачно и в обществен интерес, при строга дисциплина, контрол и отчетност. Пътят пред нас не е гладък, но сме уверени, че това е правилният. Намерението ни е да го извървим заедно, не трябва да се допуска загуба на вярната посока. Граденото с много усилия през години ще се стараем да надграждаме.

 

-Решихте много тежки проблеми като зам.-кмет на Община Смолян в ресор „Финанси“, какво от този опит привнесохте в ОбС и помага ли ви?

-През години, през които работих в Общинска администрация, бях откровена и споделях всички предизвикателства, пред които се изправяме. Огромни усилия бяха докато се създаде екипът ми, отне време докато се въведе ред в Общинската администрация с цел да постигнем финансова стабилност. Управлявахме публичните финанси на Общината отговорно и в обществен интерес. Финансовата стабилност не беше самоцел, а предпоставка за икономически растеж и отговорност пред бъдещите поколения. И борейки се за това, пропуснахме доста възможности, с които ние не разполагахме. Но този проблем е вече преодолян. Пак повтарям, пътят пред нас отново не е гладък, но със сигурност е правилен. Предлагам да вървим по него заедно, защото има риск отново да се загуби посоката, а подреденото с толкова усилия и постоянство да се разпилее само за година. Изграденото до днес е видимо, а утре нека да надграждаме.

 

-Опитът е много важен…

-Пренесох в Общинския съвет моя професионален опит, работа в екип и вслушване в мнението на останалите. Аз мога да кажа, че ще работим повече, с много ентусиазъм, с повече увереност, защото имаме именно опит. Големите успехи ще дойдат толкова по-скоро, колкото повече хора се стремят към тях, работейки. Резултатът зависи от всички нас. Изключително важно е да се види общата картина с всички видове проблеми и във всички специализирани области. Налице е тенденция сред някои среди на широката общественост да се разглежда ОбС като нещо ненужно или чуждо. Нужно е хората да разберат, че Общинският съвет има своите ползи и дава резултати.

 

-Доверието в ОбС се върна у гражданите след като поехте председателството на Общинския съвет, как го постигнахте?

-Разпознаваемостта на общинските съветници дава допълнителни гаранции за коректност и професионализъм пред избирателите, партньори, институции и бизнес организации. Подкрепата в професионалното развитие чрез обучения, семинари и участия в проекти, създава условия за партньорства чрез организирани национални и международни събития, както и доверие на гражданите, чрез спазване на етичните правила,  като един от основните фактори да бъде успешна работата и да е призната в община Смолян.

Също така е осигурена публичност на заседанията на Общинския съвет с цел пълна прозрачност на вземаните от него решения.

 

-По-трудни ли са решенията в режим на епидемия?

-Общинският съвет в Смолян мобилизира своите усилия и утвърди политика на активно търсене на допълнителни и законови действия и механизми за решаване проблемите на общината. Годината бе трудна, но нито една от жизнените функции на общината не бе прекъсната. Акцентът и усилията и през изминалата година бяха насочени към развитието на политики за по-добър живот. Общинският съвет определя политиката за изграждане и развитие на общината. Местното самоуправление се изразява в правото и реалната възможност на гражданите и избраните от тях органи да решават самостоятелно всички въпроси от местно значение, които законът е предоставил в тяхна компетентност в сферата на общинското имущество, общинските предприятия, общинските финанси, данъци и такси, общинската администрация; устройството и развитието на територията на общината и на населените места в нея; образованието; здравеопазването; културата; благоустрояването и комуналните дейности; социалните услуги; опазването на околната среда и рационалното използване на природните ресурси; поддържането и опазването на културни, исторически и архитектурни паметници; развитието на спорта, отдиха и туризма и други.

Успяваме да се справим въпреки трудностите, наложени от световната пандемия. И ще продължим в името на всички жители на общината.

 

-Едно послание за любимия Смолян в тези трудни времена…

-Благодаря на всички, които обичат града ни и с воля, надежда и с труда си допринасят за неговото развитие и просперитет. Убедена съм, че благодарение на съвместните усилия на Общинския съвет, Общината, институциите, бизнеса, и на енергията, инициативността и волята на гражданите, ще постигнем по-добро бъдеще и ще продължим да отстояваме авторитета и доброто име на града.

Изразявам признателност и уважение и към всички вас - днешните смолянчани, които по различни начини помагате за утвърждаването на Смолян, като красив и съвременен български град! И нека винаги помним, че съдбата на Смолян всякога трябва да ни интересува, да е близка до нашите сърца, защото съдбата на града е наша отговорност и наша съдба!

Нека с достойнство пазим и предаваме на идните поколения традициите и изконните български добродетели, единни и мъдри при решаване на проблемите на общината. Заедно да работим за развитието на града и за превръщането му в желано място за нашите деца, нашите партньори, туристите и гостите на град Смолян.

24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I