Седем от десетте общини в Смолянска област получават допълнителни трансфери на обща стойност 23 316 000 лева с решение на Министерския съвет. 

Община Баните получава общо 1 140 000 лева. От тях за реконструкция на ул. "Родина" в с. Баните - 208 000 лева, за реконструкция на ул. "Стефан Стамболов" в с. Баните - 150 000 лева, за изграждане на помпена станция и черпателен резервоар за сондаж в с. Баните - 182 000 лева, за изграждане на вътрешна водопроводна мрежа в с. Оряховец (І-ви етап) - 200 000 лева, за изграждане на улица и транспортен подход към Пречиствателна станция в с. Баните (І-ви етап) - 400 000 лева.

На Община Доспат ще бъдат преведени 2 000 000 лева за изграждане на нов градски център в кварталите 8, 9 и 18 на Доспат.

За Община Златоград са одобрени 2 149 000 лева за основен ремонт на улици, проучвателни и проектни работи за изграждане на нов кооперативен пазар, паркова зона, паркови атракции и детска площадка в Златоград.

Неделино получава 350 000 лева за проект, оценка и потенциално разкриване на минерални води, за хидрогеоложки проучвания и проучвателни сондажи.

Допълнителният трансфер на Община Рудозем е в размер на 1 877 000 лева. От тях 910 000 лева за изграждане на вътрешна водопроводна мрежа на село Чепинци (І-ви етап), а останалите 967 800 лева - за изграждане на водоем и външен водопровод в местността Елидже.

Община Смолян получава 9 млн. лв. За ремонт, изграждане и реконструкция на улици, пътища и прилежаща инфраструктура на територията на община Смолян, в т. ч. в селата и в областния град са предназначени 7 000 000 лева. За ремонт на улична мрежа, пътища и прилежащи съоръжения към тях, находящи се на територията на КК „Пампорово“, в частта на община Смолян - 2 000 000 лева.

Допълнително към бюджета си Община Чепеларе получава 6 800 000 лева. От тях за реконструкция на централната улица в КК „Пампорово“, в частта на община Чепеларе са 2 800 000, за изграждане на многоетажен паркинг в имот публична общинска собственост по плана на КК „Пампорово“ - 3 000 000 лева, за реконструкция на улична мрежа и съоръжения в гр. Чепеларе - 1 000 000 лева.

„След подкрепата за медиците, образованието, полицаите, социално уязвими групи и др. навременно и далновидно решение на правителството и министър–председателя Бойко Борисов е помощта към общините за жизнено важни и приоритетни проекти, които освен по-добра среда за живеене, ще дадат и добавена стойност за инвестиции и развитие на икономиката в региона“, заяви народният представител д-р Даниела Дариткова – член на Изпълнителното бюро на ПП ГЕРБ.

По думите й тази подкрепа във време на пандемия е част от мерките на българското правителство, което показва за пореден път ангажираност към проблемите на общините от Смолянска област.

„Допълнителните трансфери са необходими за реализирането на значими проекти, от които ще се възползват стотици жители от региона“, посочи още д-р Дариткова.

„В условията на безпрецедентна пандемия, намалени приходи и допълнителни задължения на местните администрации е изключително важно отпускането на средства по ПМС за общините. Правителството и министър-председателят Бойко Борисов за пореден път показаха ангажираност към проблемите на родопските общини“, заяви Николай Мелемов – областен координатор на ПП ГЕРБ и кмет на Община Смолян.

Той подчерта, че огромен удар в региона понесе туризмът и е много важно да се финансира инфраструктурата в Пампорово, Смолян и Чепеларе.

„Изключително важната помощ от правителството ще позволи на община Смолян да ремонтира и рехабилитира улици и пътища както в града, така и в селата, които са основните артерии за туризъм, бизнес и политика по заетост. Ако искаме силна икономика и възроден туризъм инфрастуктурата е най-важната основа, на която трябва да стъпим“, допълни Мелемов. 

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I