Нашенци са решили да печелят на гърба на ковид пандемията на Острова. Масово се теглят кредити с ниски лихви във Великобритания, а след това родни гурбетчии се прибират в домовете си в родината с мисъл да не погасяват заемите.

Това разкриха пред наш екип родопчани с дългогодишен стаж в Англия.

„Това е една от мерките за справяне с икономическата криза, породена от коронавируса. Може да се теглят кредити за 20-30-50 хиляди паунда. Лихвата е едва от два процента, има и гратисен период. Хиляди се възползваха от нея. Стига да имаш фирма, теглиш заем, но голяма част от нашенци дори не възнамеряват да го връщат. Дори вече обявяват фалити на фирмите си. С мисъл, че изобщо няма да бъдат търсени от финансовите институции заради кризата. Хиляди хора от Източна Европа тук го правят“, обяснява родопчанин.

Мерките на правителството на Острова пък действали от месеци. На всеки три работници получават между 1500 и 3500 паунда помощ от държавата, безвъзмездно, заради кризата, свързана с Ковид-19.

„Това е една социална държава. Всички работим, не сме спирали, но въпреки това получаваме помощ от правителството. На всеки три месеца по сметките ни се превеждат пари. 80 на сто от това, което заработваме“, разкриват нашенци.

Допълват, че Брекзитът изобщо не ги вълнува.

„Тук не се говори толкова много за коронавирус. Нито за ваксини. Който иска, може да се ваксинира. Но който не е съгласен, няма как да го принудят. По медиите това е едва трета или четвърта тема на емисиите. Гледаме българска телевизия и е непонятно за нас каква е тази истерия. Насаждат се страхове“, допълват още родопчани.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. България е срината вече тотално! И за това сме си виновни ние!Който не може да се бори и хваща самолета за някъде!За това сме така,разберете! Не се борим в страната си,не търсим истината,не търсим правата си,оставихме се по течението...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I