Потребителите изграждат антитела, а високата смъртност в Домовете за възрастни хора в Родопите не се дължи на коронавирус. Това е изводът след анализ на здравните експерти в Смолян.

„На 18 март т.г. се появи първият случай на Ковид-19 в областта. От март до
  май беше спокойна обстановката, а в началото на  юни започна да се влошава с появата на  огнището в Доспат. За превенция в домовете за социални услуги, определени като места с  риск, след получени писма от социалното министерство, РЗИ организира периодични скринингови изследвания на персонала и потребителите. На територията на областта има пет социални структури -трите  дома в Петково, Ровина и Фатово и два центъра в Неделино и Мадан от семеен тип. Обхванати са през юни 455 потребители и персонал, през август – 437,  септември и октомври-  417, ноември- 418. Общият брой извършени бързи тестове е 1729“.

Това обяви шефът на Здравната инспекция д-р Мими Кубатева.

През август и септември 7 лица са били с антитела и без положителен писиар тест , октомври 6 са с антитела, 1 в Ровина е показател положителен тест. През ноември 48 от изследвания персонал са дали положителни антитела, а от потребителите 73 са с антитела, от тях 16 от Фатово и 57 от Петково. При направените писиар тестове,  1 служител-социален работник, 3 потребители във Фатово, един санитар и 3 потребители в Петково са с позитивни писиари.

Проведено е епидемиологично проучване. Предписани са изолация и лечение.  Анализът сочи, че  при значително повишаване  броят на случите в областта се появяват и увеличават лицата срещали се с вируса и в домовете за социални услуги. Налага се по-стриктно изпълнение на противоепидемичните мерки и продължаване на скрининговите  изследвания за ограничаване на инфекцията. С проведените изследвания е ограничена до минимум заразата в петте социални структури на областта, обобщи д-р Кубатева.

Беше коментиран и увеличеният брой на починалите в дома във Фатово. При 81 потребители средно на месец за 2019 г.,  починалите са - 26. За тази година при 71 потребители, починалите са - 20. Високата смъртност прави впечатление през ноември, отбелязаха от Щаба. Но в досиетата няма отбелязана като причина Ковид-19.

Д-р Кубатева допълни, че общопрактикуващият лекар е уточнил,  че всички са починали от другите си основни заболявания на фона на деменцията, залежаването и на високата им възраст. Няма нещо притеснително, което  да не е в реда на нормалното. Никой не е имал симптоми на инфекцията, а са и минали през скрининг. Смъртните случаи не са от Ковид-19, обяви д-р Кубатева.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I