Министър-председателят Бойко Борисов научи кое е най-гурбетчийското село в Родопите по време на вчерашното си посещение в община Доспат.

„Имаме едно село Бръщен – 60% от населението работи в Англия“, отбеляза кметът на общината Елин Радев. С постоянен адрес в Бръщен се водят 850 души. Спечелените от гурбета пари масово се инвестират в родното село.

Както вече 24smolian.com писа, работещите в чужбина родопчани продължават да са най-големият инвеститор в селата и градовете на Смолянска област. Изкарващите прехраната си зад граница превеждат парите на своите близки и роднини. Това прави емигрантите един от най-стабилните източници на свежи пари в областта. Парите, пратени от гурбетчии, отиват за сметки за вода, ток и вноски по заеми. В Родопите обаче, емигрантите предпочитат да ремонтират и обновяват домовете си, някои инвестират и в молитвени храмове.

Над 800 души от община Доспат работят в Англия, твърди кметът Елин Радев.

Във Великобритания отиват предимно млади хора – ученици в последен курс, студенти или семейства, които оставят малките си деца на баби и дядовци.

Кметът показа на премиера строителната площадка за изграждане на нов градски център на Доспат. „Миналата година отпуснахте 1,5 млн. лв. за изграждане на нов градски център. Водим го нов, не че имаме стар център. Хората като идват, казват, че не могат да намерят къде е центърът. И то наистина е  така – на 300 квадрата са направили плочки преди 20 години. Сега новият център е разположен на 13 декара площ, който се свързва с още около 16 декара нагоре, където имаме парк музей на чешмите, който пак с ваша помощ е изграден. Тази година ни отпуснахте 3,036 млн. лева, с които изцяло е обезпечено строителството“, уточни Радев и описа какво е предвидено да има на обекта - водни каскади, сцена с амфитеатър и др. Кметът разказа на Борисов за парка, в който има изградени макети на 36 чешми, построени в района като дарения за минувачите, за алпийската пътека. Заяви, че ще му е нужна и финансова помощ за изграждане на алея около яз. „Доспат“ с дължина около три километра, за да се разхождат туристите там. Благодари за защитените и обновени училища и детски градини в Доспатско, които спомагат да се задържат младите, както и за отпуснатите 350 000 лв., с които бе надстроено училището в Касъка. Разведе премиера да види изцяло обновеното Средно училище „Димитър Благоев“.

Припомняме, че Борисов посочи, че Родопите са основен приоритет за държавата, наред с образование, здраве, наука и всичко останало.

Кметът на Доспат е толкова агресивен, но това е за хубаво, заяви премиерът Бойко Борисов по адрес на Елин Радев. Премиерът бе на посещение в Доспат по покана на кмета, който поиска помощ за разширение на депото за твърди битови отпадъци в Барутин. Капацитетът му е на изчерпване, а там се събират боклуците от Девин, Борино, Доспат и Сатовча.

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I