Дете, отгледано от бабата. Възрастният родител обаче заминава с него в търсене на по-висок жизнен стандарт във Франция. Баба и внуче вече са установени в Орлеан, където пък живее синът на жената от Кърджалийско. Социалните още през 2016 година са настанили детето в семейството на бабата, поради невъзможност на майката да полага грижи за него….

Една история от Родопите, а такива вече са безброй. Хиляди семейства живеят разделени заради гурбета, стотици пък се изнесоха от региона към Западна Европа.

„Имаме ток, имаме вода, имаме дърва. Който тръгне обаче, не се връща”-краткият обзор в едно-единствено изречение на битието по селата, направен от управник на населено място с 300 жители в Родопите. Средно по пет семейства напускат населеното място в рамките на година, за същия период от време нови 20 местни жители са станали гастарбайтери, твърди местният кмет.

„Мъжете работят в строителството, жените се занимават с други дейности, децата са записани в училища. Връщат се много рядко. Само за Нова година, байряма, това е”, пък казва кметът на Висока поляна Наил Адем.

Сходна е ситуацията и в други населени места в Кърджалийско.

В Смолянско картината е още по-стряскаща. Населението за последните десет години е намаляло с над 20 хил.души. По последни данни жителите на областта са 109 425 души, при 129 731 души през 2006 г. Това поставя Смолянска област на едно от последните места в страна в негативната статистика, като след нея е само Видин.


Цели села в Родопите са останали с население предимно от старци и деца. Причината-родителите в трудоспособна възраст са зад граница. В други пък миграцията обхваща цели семейства, чиято численост дори е достатъчна да изпълни квартали в испански и холандски градове. Достигна се и до куриоз. В доспатско село преди време се похвалиха, че първото бебе за населеното място всъщност е… родено във Франция.

Дори изоставени деца в Родопите поемат зад граница. 22 деца от Кърджалийско са намерили свои нови семейства в чужбина в рамките на по-малко от две години. Към момента още пет сирачета чакат одобрение на документите. 18 пък са осиновени от семейства в страната.

43 деца в региона са вписани в регистъра за пълно осиновяване, от началото на тази година 14 пък са вече при новите си семейства, посочват от „Социално подпомагане“.

Най-много чужди осиновители пък има от… САЩ.

24smolian.com

На снимките:

-Младите и пътят

-В малките населени места остават старците

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I