Прогнозата: През април „забравяме“ за Ковид-19

Над 50 на сто от хората в Родопите вече са се срещали с Ковид-19, наблюдава се спад на заразените, а очакванията са тази тенденция да продължи.

Така коментира за „Родопи voice“ ситуацията в региона епидемиологът в МБАЛ-Смолян д-р Сергей Сиденко. Неговата прогноза за спад на заразените, който ще започне в края на декември, към момента се оправдава.

„Колко дълго ще продължи това е трудно да се предвиди. Има процес на затихване, наблюдава се стабилен спад, но до абсолютна нула няма как да достигнем. Всяка една епидемия по въздушно-капков път се характеризира с „опашка“ при своя край. Това е, да я наречем, малка вълничка на заразени. Очаквам тя да продължи в рамките на още няколко месеца, но през април случаите вече да са единични, в рамките на седмица“, прогнозира пред екипа ни д-р Сиденко.

Според епидемиолога антигенните тестове също така спомагат за откриване и на сезонен грип. До този момент обаче в региона няма случаи. Той обаче очаква те да се появят през втората половина на февруари и началото март. „Наложените мерки, носенето на маски, спазването на дистанция, обаче спомагат и за по-слабото разпространение на сезонния грип. Така, че едва ли ще наблюдаваме такава вълна както през минали години“, посочи медикът. Той е категоричен, че над половината от населението в региона вече се е срещало с коронавирус.

Д-р Сиденко коментира и ваксинирането. „Пълната имунизация се извършва едва след втората поставена инжекция. Дори след нея трябва да мине един период от три седмици, за да добие имунитет организмът. През това време не е изключено ваксинираното лице да се зарази. Но няма да прекара заболяването тежко“, обясни медикът.

Припомняме, че само преди дни от Националния оперативен щаб обявиха, че около 1 000 000 в страната вече са се срещали с вируса.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I