Има едно нещо, което обществото ни не може или просто отказва да схване. Това е сделката с властта. Тя се сключва с пускането на бюлетината. И няма значение какво е зачеркнато в нея. Контрактът е обществен. Ти гласуваш доверие на човек, който е длъжен да спазва делегираните му правомощия. Не да седне на престола на бюлетинното си величие.

Някакви хора в едно село благодарили на местния Първи. Че им направил път. Тоест, осигурил необходимото, пък те си го направили, със собствен труд. И му благодарят. Нещо от сорта ще да е звучало: Благодетелю, ти си и майка, и баща! Благодарим ти от сърце, че не ни изостави.

Без да проумяват своето собствено участие в работата, дето не им е работа. Тяхно задължение е да плащат данъци, такси и всякакви налози, а срещу това да им бъде осигурен достъп до домовете, осветление пред тях, вода в чешмите. Това е задължение на този, когото са коронясали за господар. И благодарностите в случая са излишни. Не се благодари на портиера, че ти е отворил вратата. Това му е задължение.

Трудно е обаче да се разбере от „робите слепи в робската страна“. Които не проумяват, че след пускането на бюлетината те стават началници на Първия и имат единственото право да изискват! Не да благодарят. Колкото и някои хора да си приписват въртенето на Земята и изгрева на Слънцето за свой личен успех. И Първият всъщност е първи единствено в леглото при съпруга си, не по-далеч от ложето.

Четиво за избиратели и избрани.

 

***

 

Един проблем и подадена трибуна за него. Това е работата на медиите. Това и свърши 24smolian.com, описвайки тегобите с липсата на вода в домовете на семейства в Момчиловци. И това отприщи гнева на местната кметица, навикнала вероятно да бъде аплодирана по сцените на местни мероприятия. И в този дух, всеки описал това, за което тя си затваря очите, се превръща във враг. „Псевдожурналисти, поръчкови статии“ и други тем подобни определения изписа кметицата Сийка, с плам сякаш е седнала да твори автобиография. Поръчкова статия за проблем на хора от твоето родно място?! Много примитивно. За толкова мандати явно кметицата Сийка не е разбрала основното. А то не кореспондира с разбиранията на бившия кореспондент за кметуването като на „баницата мекото“.

Проблем на светоусещането. Не наш.

Още едно мнение на засегнат от безводието жител на селото: „Живеем в Момчиловци, а не някъде в гората. В регулацията на селото сме. Може проблемът да е в няколко къщи, но е факт. Скоро, живот и здраве, на бял свят ще се появи детето ни и тъй като сме решили да го отгледаме тук, желаем то да не е лишено от нормалните си нужди. Независимо от това, че сме избрали „неподходящо място“ за къщата си“.

И една малка част от „отчета“ на кмета за 2020-та година. „Родиха се две бебета и починаха 35 души. Цифрите са показателни и не се нуждаят от коментар“.

Да, без коментар.

Да, статията е „поръчкова“. Поръчителите са хората, чиито проблеми се натикват в прашасалия скрин на собствената немощ...

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I