Ситуацията в страната се нормализира, обстановката във връзка с метеорологичната условия се следи непрекъснато, наблюдават се нивата на язовирите и където е необходимо се изпускат контролирано. Всички отговорни институции са в пълна координация помежду си и в готовност за реагиране, включително и на сигнали на граждани. Превантивно започва обработка на пътните настилки по републиканската пътна мрежа заради очакваното застудяване.

Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов по време на работно съвещание, което той свика във връзка с усложнената метеорологична обстановка на някои места в страната.

„Максимално бързо Фондът за бедствия и аварии да окаже помощ, когато кметовете са готови. Всеки по своя ресор да вземе мерки. В петък зимата идва с пълна сила, така че да се внимава много“, заяви премиерът Борисов.

По време на съвещанието министърът на околната среда и водите Емил Димитров информира, че са предприети всички действия по отношение на наблюдение на нивата на язовирите, като съседните държави – Гърция и Турция са уведомени, за да могат да предприемат превантивни мерки.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова  изтъкна, че всички пътни управления са получили указания превантивно да започнат обработка на пътните настилки поради очакваното падане на температурите. Ведомството работи в пълен синхрон с министерството на вътрешните работи.

Електропреносната система в страната е под контрол, местата, на които електрозахранването е било прекъснато, вече е възстановено, докладва министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя увери, че аварийните екипи са усилени и имат пълна готовност да поемат сигнали.

Няма язовири, които да предизвикват риск за живота на хората, информира министърът на икономиката Лъчезар Борисов. От миналата седмица е създаден щаб към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, който следи денонощно нивата на водоемите, посочи още министърът.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски информира премиера Борисов, че ведомството е в постоянен контакт и координация с всички отговорни институции във връзка с метеорологичната обстановка и екипите незабавно реагират на всички подадени сигнали. Министърът добави, че през последното денонощие най-тежко е било положението в Смолян, където има срутване на къща в следствие на активирано свлачище, но след бързата реакция на екипите на полицията и пожарната обитателите на дома – двама възрастни и две деца са евакуирани незабавно и няма загинали.

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I