Стрелките следват своя неуморим ход. Под златния часовник в една от залите на френското външно министерство на улица „Ке Д`Орсе” Роберт Шуман прочита написана от него декларация. С нея се поставя началото на единението на Стария континент. Сложени са основите на Европейския съюз.

1950-та година. Датата е 9 май, обявена за Ден на Европа. Започва избуяването на една мечта-обединение между държавите в континент, опустошен от най-кървавата война в историята на човечеството.

Страните-членки се увеличават през годините, а в наши дни под синия флаг със звезди техният брой вече е 27.

От 14 години България е част от „клуба на богатите”. Най-бедната държава на Стария континент, с болезнено осезаеми нива на корупция, които властта се опитва всячески да отрече и неглижира. Българската армия бе унищожена след влизането ни в НАТО. Евростандартите съсипаха земеделието ни, превръщайки фермерите в чиновници. Образованието ни е в дълбока кома, просвета в режим на писане на проекти по европрограми, докато децата показват умопомрачаваща неграмотност. Здравеопазването е в колапс, но дори пред лечебни заведения се вее гордо флагът със звездите на ЕС.

Стрелките на часовника в залата на „Ке Д`Орсе”, под който бе изчетена „онази” декларация, са като сапа на мотиката в изоставената нива в Родопите. Политиката на „Голямото Добро утро” не вписва в лексиката си своето минало от баирите.

Принцът и просякът. На 14 години.

24smolian.com

Очаквайте Темата на броя:

„Европейци“ в тийнейджърска възраст

Кокаин, изстрели, евро, успех и смърт под флага

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I