Акция за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН, сифилис и хепатит С обявява РЗИ – Смолян по повод Деня на влюбените и ден за насърчаване на отговорното сексуално поведение. В периода 15 – 26 февруари желаещите могат да установят своя статус в Кабинета за медицински изследвания на здравната инспекция всеки работен ден от 9 до 16 часа. Резултатите от бързия тест за ХИВ се получават на място за 15 мин., а тези от комплексното кръвно изследване за трите вида инфекции стават известни до една седмица.

Тестовете са осигурени по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и СПИ (2017 – 2020 г.).

Според Министерството на здравеопазването до края на ноември 2020 г. в България са открити нови 183 ХИВ-позитивни лица, с което носителите на вируса от 1986 г. насам стават общо 3467 лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новоустановените мъже да е многократно по-голям от жените.

В област Смолян установените случаи на носителство на ХИВ през годините са единични. 

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I