Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия и председател на храма „Св. Неделя“ в смолянския квартал Райково Негово Високопреподобие архимандрит Висарион възглави  празничната света божествена Литургия в чест на  Сретение Господне. Той е един от 12-е Господски празници, който припомня знаменателното събитие – Срещата на Младенеца Иисус Христос с Господа на 40-ия ден след раждането Му, донесен в храма от Майка Му Дева Мария и от Йосиф.

В празничното богослужение заедно с архимандрит  Висарион бе иконом Запрян Шиков, енорийски свещеник в храма. В помощ бяха иподяконите Валери, Илия и Емил. Песенното озвучение бе на църковния хор с диригент Росица Казалиева.

По време на Литургията бе прочетено евангелското четиво от св. апостол Лука /2 глава/, който  паметно  описва Срещата:  „А когато се изпълниха дните на нейното очистяне, според закона Моисеев, донесоха Го в Иерусалим, за да Го представят пред Господа, както е писано в закона Господен…Тогава имаше в Иерусалим един човек, на име Симеон; и тоя човек беше праведен и благоговеен, и чакаше утехата Израилева; и Дух Светий беше върху него. Нему бе предсказано от Духа Светаго, че няма да види смърт, докато не види Христа Господен. И дойде по вдъхновение в храма. И когато родителите донесоха Младенеца Иисуса, за да извършат на Него обичая по Закона, той Го прегърна, благослови Бога и рече:  сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи,  светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ  Израиля.“

А в тропара се възхвалява Божията Майка, родила Спасителя – Слънцето на правдата:  „Радвай се, благодатна Богородице Дево, защото от тебе изгря Слънцето на правдата, Христос - нашият Бог, просвещаващ намиращите се в тъмнина. Весели се и ти, старче праведни,приел в обятията си Освободителя на нашите души, Даряващия нам възкресение.“

На 3 февруари Православната църква ще чества свети Симеон Богоприемец  /“старчето праведни, поел в обятията си Младенеца“/ и пророчица Анна, която също била при посрещането на Младенеца в храма.

Сретение Господне е един от най-почитаните празници, който олицетворява и нашето влизане и среща с Господа в храма. Това показват и райковските енориаши, които благоговейно,  с поклон и молитва заставаха най-напред  пред иконата на Сретение Господне, изнесена специално  за празника в центъра на храма.

Архиерейският наместник поздрави всички за празника, пожелавайки Божието благославение да бъде над всички нас, чадата ни и домовете ни, да следваме предано Светлината на света и да я носим в сърцата си.  Той призова: "Господи, благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!".

Архиерейско наместничество - Смолян

 24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I