Наближават парламентарните избори, които ще се проведат в условията на пандемия на 4 април. Родопчани са с впечатление, че предизборната кампания започна година по-рано и сега едва ли нещо може да ги изненада кой знае колко. Хора избягват много да коментират пристрастия, на принципа на поговорката:  „Страх, лозе пази“. Вече не са впечатляват толкова и на  постоянните социологически проучвания, дебатите по телевизиите и фейсбук. По всичко личи, че и предизборната кампания ще е дигитализирана в социалните мрежи. Но каква кампания все пак предстои ще видим, когато официално стартира.

 

Може и да е затишие пред буря.

 

Родопчани си мълчат, не коментират много, но със сигурност голяма част от тях ще отидат до урните. Такова поведение те са показвали на доста избори за местна власт, парламентарни и президентски. Поради страх или от нещо друго хората не споделят намеренията и възгледите си публично, а предпочитат в закритата стаичка да пуснат бюлетината за желаните от тях кандидат-депутати.

30 партии и коалиции регистрираха листите си с кандидати в РИК Смолян. В тях влизат 135 мераклии за депутатско място…

Един коментар във фейсбук гласеше:

 

„То толкова хора няма колкото кандидати за депутати.“

 

Хората нямат и идея защо е този наплив след като играчите са ясни. Според тях явно пари се дават, за да се включат в изборната надпревара.

Първата проява на повечето кандидат-депутати беше по време на честването на Трети март в смолянския квартал „Устово“. Много от тях използваха възможността да се разходят сред хората, да ги поздравят и да положат венци и цветя пред паметта на героите. Масово обаче мераклиите за власт ще разчитат на фейсбук, за да облъчват  избирателите. Ако се върнем пак на кандидатите за народната любов, голяма част от тях са познати, но поради честата си смяна на партии и имена на коалиции объркват хората. Ако ги попиташ за известно име, те обикновено казват първата му политическа принадлежност, а той междувременно е сменил няколко партии.

Какво мислят родопчани за предстоящите избори, тези които не се притесняват да говорят?

 

„Разбира се, че ще гласувам,

 

за да продължи развитието на Смолян и областта. Всеки е длъжен да гласува и да има позиция, а не после да псува този или онзи кандидат”, категорична е 34-годишната Лидия. Според нея хората са интелигентни и ще направят най-правилния избор, защото това, което е направено в областта, е очевадно и се вижда от всички.

„Абе, един кандидат не видях да се вози на автобус, да влезе в магазин да види как хората си броят стотинките за хляб и мляко, да отиде на касите в Пощата, когато се плаща тока и да види лицата на хората в прединфарктно състояние. За тях ние, простолюдието, сме важни само като има избори. Популисти, оправете доходите на хората, за да живеят нормално. Тази партия ще подкрепя, която каже от еди коя си дата вдигаме заплатите, не минималната, а като цяло заплатите. На тях ли да обяснявам, че ако хората имат пари ще си пазаруват, ще си купуват дрехи, ще ходят на почивки и оттам всичко ще тръгне в държавата. Тъй като няма такава партия, която ясно да заяви  и да каже, вдигаме заплатите еди кога си и с колко, няма да гласувам. И да гласувам и да не гласувам, нищо няма да се промени”, гневно коментира 54-годишният Андрей.      


„Аз си знам за кой да гласувам, няма нужда никой да ме облъчва, не ме интересуват и дебатите и проучванията, които са платени”, споделя мнение по темата 25-годишната Елеонора.

„От това, което видях пак едни и същи кандидат-депутати, а и много непознати, които не са от нашия край. Все пак ще заложа на доказани личности, а не такива, които не познавам. Разбира се, че ще гласувам. Това е моето право да изразя позицията си кой искам да ме управлява”, категорична е 40-годишната Мая. 

 „Какво ме занимавате с избори, чудя се с какво ще гледам децата си този месец. Мижавата ми заплата похарчих за един час, платих ток 117 лв.,  вода, детска градина, заеми, телефони и парите свършиха. Не ме занимавайте с глупости. А и тази пандемия беше върха. Не мога да отида да работя и в чужбина. Тук просто вегетираме и бавно се самоубиваме. Изборът си е наш”, коментира защо няма да гласува Евгени, който има две деца, а съпругата му е без работа от три години.

Такива са нагласите на хората или на поне част от тях.

След месец  ще разберем какви ще са резултатите от предстоящите парламентарни избори и дали посланията на кандидатите ще стигнат до хората. 

А кандидатите за народната любов да мислят как ще убедят тези, които не искат да гласуват да отидат до урните. Симпатизантите и  членовете на политическите формации нямат нужда да бъдат облъчвани и убеждавани да гласуват. Изкуство е да накараш вота си да даде човек, който не иска да го прави.

На ход са кандидатите за депутати, а последната дума ще е на народа.

Николай Михайлов, 24smolian.com

На снимките: Малко хора по улиците, много кандидати

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I