Пандемията стимулира любителите златотърсачите да обикалят повече по горите. Тръпката е голяма, пипне ли те тази любов към приключението, няма спасение, казва Кирил Стаменов, председател на Българската асоциация на търсачите на злато и метеорити.

Особено желана за експедиции е Средна гора, наричана с право българското Елдорадо - почти навсякъде има антични рудници и все още се намира самородно злато.

С  металдетектори там напоследък са открити доста големи късове от жълтия метал  по  3 и дори по 5-6 грама. Районът е прочут като златоносен от древни времена. Преди милиони години Средна гора е била най-високата планина на територията на България, а след изместване на пластовете се вдигат Стара планина, Пирин и Рила. Така че високото златно съдържание в Средна гора най-вероятно се дължи на вулканична дейност, обяснява Стаменов, който проучва района от години.

Кирил Стаменов е кърджалийски зет. Живее край Арда от години. Твърди, че американски спътници са установили, че златото под Пирин и Родопите е за над 1 трилион долара. „Средна гора, районът около Пловдив, Източните Родопи около Ивайловград и Кърджали - това е българският Клондайк“, убеден е нашенският златотърсач номер 1.

„Няма кътче в региона, което да не е претършувано. Много хора, страшно много търсачи на злато и монети има в Родопите. Едни пробват по реките с улеи и легени, други обикалят с металотърсачи по баири и пещери. Няма местност, по която да няма дупки от копане. И те не са от обработване на наследствена земя".

Думите са на запален златотърсач от Родопите. 40-годишният мъж не пропуска ден при хубаво време, за да се наслади на хобито си. Нарича „златната треска" именно така. „Излетите" обикновено са с приятели, също споделящи тези интереси.

„Сезонът е без значение. Стига да няма сняг, а чувството е несравнимо. Някои обичат да ходят за риба, други на лов, трети бракониерстват, ние предпочитаме да търсим злато. Сливаш се с природата, обзема те спокойствие, няма началници над главата. А когато откриеш 15-20 златинки в реката, ти става едно мило…", споделя за 24rodopi.com мъжът. В колекцията вече има златни късчета, златинки, гранат. Златото, което вадят, е самородно, каратите му са около 23. Трудно обаче се намира пазар за него. „Златари искат сертификат от лаборатории, парите които дават, също не са много. В Германия един грам върви по 120 евро и няма толкова изисквания като тук. А проверката може да се направи много лесно във всяко ателие, разкрива родопчанинът.

На снимката: Златни частици, извадени от реката край Звезделина, в рамките само на минути...

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I