Над 260 мераклии на финалната права за народната любов…

262-ма кандидати. Всеки със свой план, свои идеи, мечти, качества за постигане на заявената от всички вкупом промяна. Една част. Друга-просто от „любов към спорта“, вечни кандидати, да усвоят партийни пари за кампанията или пък само, за да се поизмъкнат от закона поне за месец.

Скучни и тихи кампании, добре звучащи послания, някои от които слушани безброй пъти. Така преминаха дните до вота. Някои кандидати дори не се появиха на терен, съществуващи единствено като имена в листите.

Един мераклия за депутатско място обаче ще жадува най-много да грабне мандат от Родопите в неделната вечер. В съда вече посочи и една от причините. Участник в листа за народни представители в Смолян заведе дело в Окръжния съд с искане да се спре наказателно производство срещу него, позовавайки се на имунитета, който му дава Изборния закон в качеството му на кандидат. Магистратите в Смолян отхвърлиха искането му, но пък Апелативният съд в Пловдив се произнесе в полза на кандидата. Мераклията обжалва на по-горна инстанция и… ще е спокоен поне докато Районната избирателна комисия в Смолян не се произнесе с официалните резултати.

Апелативният съд спря наказателното производство срещу кандидата за депутат и върна делото на съда в Смолян. Производството пък ще продължи когато отпадне имунитетът. „Предизборна кампания“, преминала в няколко съдебни заседания.

Както вече писахме, по един мераклия за депутат се пада на 1412 избиратели в Родопите. 262-ма кандидати попаднаха в листите за народни представители на предстоящите парламентарни избори. Близо 30 ще се борят за едно място в бъдещото Народно събрание.

Област Кърджали ще попълни пет мандата, докато Смолян четири.

127 кандидати бяха регистрирани в Кърджали, 135 в област Смолян.

Те ще трябва да спечелят доверието на 370 000 избиратели в двата региона.

Малко над 100 000 имащи право на глас попаднаха в списъците в РИК Смолян или с около 6000 по-малко спрямо вота за парламент през 2017 година. Преди 4 години, в края на март, в Смолянско гласуваха 62 179 души.

През 2017 година в избирателните списъци в Кърджалийско попаднаха 254 813 души. Гласуваха 90 707. Интересното е, че четири години по-късно, близо 270 000 в региона влизат в графата „Избиратели“. Ръстът е с около 16 000 души спрямо парламентарния вот през 2017-та.

На снимката: Дърветата отново бяха облепени с плакати

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I