Големият миг на Негово величество избирателят приключи на 4 април. С избирателната си активност смолянчани шашнаха страната, над 50% отидоха до урните. Имаше и такива мераклии за гласуване, които бяха отишли с час по-рано преди да отворят избирателните секции.

„Бях изненадана, в 7 без 10 бях пред секцията и чакахме председателя да я отвори, а имаше опашка от 15 души, които в 6 часа дошли и недоволстваха, че закъсняваме. Опитах се да им обясня, че изборният процес започва в 7 часа, но те буквално ми се нахвърлиха с обиди“, сподели член на СИК в Смолян.

Та като започна преди 7 часа гласуването продължи до 20 часа без пауза. Студеното и дъждовно време и чакането пред секциите заради противоепидемичните мерки и желаещите да гласуват не стресна родопчани. Възрастни хора, подкрепяни от двама души също отидоха до урните. През целия ден опашките пред секциите не секнаха.

 

„Такова чудо не съм виждала от години.

 

В нашата секция от 650 избиратели, 340 гласуваха. Чуваше се от стаичката как определено със злоба се зачертаваха вероятно цели бюлетини. Чуваше се как многократно с химикала се зачертава бюлетината. Не мога да си го обясня, да чакаш половин час, за да гласуваш и да си направиш невалидна бюлетината“, коментира след изборите председател на СИК.

Хората се възползваха от правото си на глас и от избори на избори да наказват управляващите или да ги подкрепят. За съжаление това се случва само един ден, когато има различни видове избори. Много питаха и за машинното гласуване, защото се притеснявали да не им манипулират вота. Други си носеха химикал, но не от страх от ковида, ами във фейсбук пуснали апокрифно съобщение, че с химикалката в скритата стаичка след ден отбелязването изчезва и тогава можело да се манипулира избора. Да се смееш или да плачеш на подобни твърдения.

 

И така родопчани се активизираха и гласуваха,

 

но сега доста са притеснени от това, което ги  очаква. Отрезняването бързо идва, защото и проблемите не чакат, а трябва да се решават. Едно е ясно в тези избори май няма победители, така ги подреди така нареченият електорат или избирател. Пръсна си гласовете и ги остави сега да се чудят какво да правят и как да съставят правителство. Но, ако видите коментарите в социалната мреж,а всички са победители. Даже един новоизбран депутат се хвали, че в смолянско село е спечелил 10 гласа пред опонента си. Това е смешно и несериозно.

 


Нещо и победителите оклюмаха

 

след края на изборния ден, нямаше ги традиционните пресконференции на спечелилите и загубилите. Премиерът Борисов се появи онлайн пред дома си в Банкя, БСП дадоха брифинг без Корнелия Нинова, а Слави Трифонов пусна съобщение във фейсбук, че има симптоми на ковид и се е изолирал.

И така минаха изборите и хората си осъмнаха със старите проблеми и незнайно как и кога ще бъде сформирано правителство или ще се върви към предсрочни избори.Освен това с пълна сила си върви и ковид пандемията.

 

„Какво очаквам след изборите ли?

 

Предсрочни избори, мизерия, маски, карантини, локдауни, ваксини, безработица, смърт и озверели хора.Това очаквам. Те ще се оправят по върховете, интересува ме как ще живея аз и да оцелея вече психически “, коментира смолянчанка.    

„Не знам как ще я караме. Очаквала се инфлация. То и сега в магазините е скъпотия, заеми трябва да плащаме и това зимно време – април месец дъжд и студ. Не ми се мисли, каквото дойде. Животът вече няма никаква стойност. Не очаквам и нещо да се промени. Ще си намърдат свои хора, ще се оправят те, а за нас обикновения народ-простосмъртните среден пръст“, коментира нагласите си родопчанин.

Мина денят на избирателя. Сега старата песен на нов глас, както се казва. От заплата  до заплата, скъп ток и през април, заеми, ще има ли летен сезон. Ще продължават да се чудят дали да се ваксинират, дали ще останат без работа, ще се разболеят ли от коварния вирус, изобщо как ще я карат. Троловете се изпокриха след изборите и вече и в социалната мрежа не е толкова интересно. Продължаваме със старите проблеми и страхове в очакване на новото правителство или предсрочните избори.

Николай Михайлов

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I