Христос гони търговците от храма. Това се случва в ден първи от седмицата на страданията.


***

Алъш-вериш и бизнес. Някаква Мента предложила да не се прави мораториум върху концесиите, защото щели да последват облаги от обществени поръчки. Някакъв гражданин не спира да се пеняви по фейсбук „що нямало правителство, що действало задкулисието“, пък 12 години зад завесите на театъра му се случваха какви ли не неща. 

От търговия в политиката най-облажват разни Мис „Без гащи“ с къщи из курортите.

Образованието е търговия, здравеопазването. Примери? Всички ги знаете. Като се надиплите пред гишетата, а неграмотен абитуриент ви заобяснява как е пълен отличник…


***

Започна страстната седмица за православния свят.

И поредната седмица на търговията.

„До небе си се въздигнал, до ада ще се сринеш”. Проповед в храма за разгула в градовете…

Тайната вечеря, последната вечеря на Христос. Ден сряда, предателството.

Мисли единствено за подреждане на правителство и аритметики в парламента за мандати.

Ден четвъртък. Произнесена е смъртната присъда на Христос. Смъртната присъда, чрез която ще се изкупят всички грехове на земята.

14 лева за кило агнешко, бонуси за пенсионери и пиар кампании.

Вълнения и страсти за трапеза.

„Елои, Елои, лама савахтани?”, последните думи на Христос на кръста. Ден петък.


***

Неделя. „Защо търсите живият сред мъртвите?”, посреща ангелът в гроба божи. Възкресението.

След яйцата и агнешкото започват съвети за непреяждане и т.н. С гарнитура от следизборните индулгенции към народа. И пак постарому…

А е настанало време да изгоним търговията от храма, който носи всеки в себе си. Спасението на душите не е на трапезата, нито в кабинетите, нито по депутатските листи и имунитет. Не се измерва на квадратен метър застроена жилищна площ. Не се издига до небето, не лети в лъскави тенекии по магистралите.

Това е малкото зрънце вяра, което може да даде най-богатата реколта. Пламъците из гори в „пожароопасния сезон“ са нищо в сравнение с изгарящия огън в душите.

Този храм трябва да бъде спасен…

От 24rodopi.com

Снимка: pixabay.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I