Работници без договор, без предпазни средства, един от тях дори не може да чете и пише…

Това заварват служители от Инспекцията по труда в Смолян при проверка на жилищна кооперация в областния град, по която са стартирали дейности по саниране на сградата.

„Не мога да пиша. Завършил съм осми клас. Пиша печатно, накриво, горе-долу. Зет ми написа декларацията. Не знам какво е писал. Сигурно може да чете. Оставих лична карта, те са попълнили декларацията, аз подписах. Никой нищо не ми е обяснявал. Дойдоха проверяващите и казаха, че ще извършат проверка. Казах им, че не е лошо. На място работих, носехме скелето. Само го носехме от камиона. Не знам кой го е монтирал. Ние бяхме за един ден. Дадоха ни по петдесет лева, да го свалим и да го носим за единия ден. Същия ден си получихме парите. Работихме до късно, до 19.30 ч. Парите ми ги даде шефът. След това ни хареса и продължихме да работим. Останахме си тази група. Преди това не съм подписвал договор. Аз съм подписал граждански договор. Декларацията също аз съм я подписал, но не съм чел какво пише в нея“, това обясни в съда в Смолян един от работниците от строителна фирма.

Инспекторите заварват около девет души на обекта-всички се оказват без договори, дори без предпазни средства. Някои дори се разбягват при появата на проверяващите. Поставеното скеле пък било опасно-клатило се, тъй като не било поставено правилно. На фирмата пък вече били съставени няколко акта преди това. Следват и нови. Оказало се, че договор към момента имал единствено техническият ръководител.

„Хората ни обясниха, че работят там. Това, което ни казаха е, че получават по 300 лв. на седмица. По-голямата част от тях попълниха в декларациите, че работят три дни в седмицата. Така бяха записали. Казаха, че имат работно време от 08.00 ч. до 17.00 ч. Видяхме ги, че работят. Попълниха си декларациите и започнаха да укрепват скелето, защото беше опасно. Договорът е за обществена поръчка за саниране“, посочи в съда един от проверяващите.

До делото се стигна след като от фирмата-изпълнител обжалваха съставените актове.

Предстои пък магистратите в Смолян да се произнесат по казуса.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I