Кметовете на Мадан, Златоград и Неделино-Фахри Молайсенов, Мирослав Янчев и Боян Кехайов, прерязаха символично лентата на изградената инсталация за компостиране и предварително третиране на битови отпадъци, намираща се на територията на Регионално депо в Мадан.

На церемонията присъстваха още директорът на Регионалната инспекция по околна среда и водите – Смолян инж. Екатерина Гаджева, главният архитект на община Мадан арх. Елисавета Метишева и председателят на Общинския съвет Бедри Базеников.

„Посредством изградените инсталации ще се намали количеството на депонираните битови отпадъци, включително ще се осигури рециклирането на зелени и биоразградими отпадъци“, отбеляза кметът Молайсенов на тържествената церемония. Реализирането на мащабния инвестиционен проект стана възможно благодарение на широкото участие на експерти, еколози, проектанти, инженери, строители и общественици, отбеляза кметът на Мадан и благодари за отдадеността и професионализма.

Боян Кехайов благодари на водещата община Мадан за успешното осъществяване на този труден проект, в един труден за цялата държава период. „Осъзнаваме че това е един жизненоважен проект за трите общини защото всички ние се борим за чиста околна среда и подобряване живота на хората. Трите общини имат общо население около 28 000 души, надявам се те още веднага да усетят ползите от проекта“, подчерта Кехайов.

Директорът на РИОСВ – Смолян инж. Гаджева обърна внимание колко малко проекти са одобрени, а още по-малко са достигнали този етап на реализация. „Това се получи поради факта, че сте обединени. Чудесно е, че тримата кмета бързо намериха верния подход и разбраха, че за да се постигне нещо, важното е да сме обединени. Това липсва като цяло в държавата, за това примерът е прекрасен“, допълни тя.

Проектът „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци на територията на РДБО Мадан, за общините Мадан, Златоград и Неделино“ е реализиран по Приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и Държавния бюджет на Република България по Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

От 18 потенциални бенефициенти на програмата само 4 са завършените регионални системи. Ръководителят на проекта е заместник-кметът на община Мадан Явор Орлов. Той представи финансовите му параметри. Общата стойност е 8 984 731.25 лв, от които безвъзмездна финансова помощ в размер на 6 736 381.56 лева, в т.ч. съфинансиране от ЕФРР на ЕС в размер на 5 725 924.33 лева. Националното съфинансиране е 1 010 457.23 лева, а съфинансирането от бенефициента - 2 248 349.69 лева.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I