След „корабокрушението“ на туристическия сектор през 2020-та, курортните селища в района на Комотини са амбицирани да посрещнат през лятото на 2021-ва десетки хиляди туристи, въпреки продължаващата ковид пандемия. По-голямата част от тях ще дойдат във Фанари, Ароги, Меси и другите курорти през ГКПП „Маказа - Нимфея“.

Кметът на Комотини Джанис Гаранис е разпоредил на стопанисващите плажни ивици, бийч барове, заведения за хранене и барове да бъдат в перфектно състояние за посрещане на туристи в края на месец май.

Отварят магазините и ресторантите в района на пристанището във Фанари. На няколко места по плажовете се изграждат коридори за достъп на лица с увреждания. От началото на юни до края на септември ще има спасители на плажната ивица  между Фанари и Ароги.

Излизащият в Комотини вестник „О хронос“ отбелязва, че от 19 април пилотно през ГКПП „Маказа – Нимфея“ в Гърция се преминава и за неслужебни пътувания, като за целта на пункта работи допълнителен екип. Като проблем се отбелязва, че само 5 % от гражданите на България са напълно ваксинирани.

Властите в Гърция обявиха отварянето на страната за туристи от 14 май, както и облекчаване на вътрешните ограничителни мерки срещу коронавируса.

По информация на посолството ни в Атина от днес вечерният час в Гърция се намалява, като ще започва в 00:30 ч., вместо в 23:00 ч. Системата с есемеси за напускане на дома се премахва, разрешава се отново движението от област в област.

Също от петък системата за пазаруване с "кликни и вземи" и "кликни и пазарувай" се отменя. Tърговията се връща към нормален режим на работа с един купувач на 25 квадратни метра.

От 14 май тези, които искат да пътуват от и до островите (с изключение на островите Лефкада, Саламина и Евия) по море или по въздух, е необходимо при резервиране на билета си да притежават сертификат за ваксинация (14 дни след втората доза), негативен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуването или негативен резултат от бърз тест, извършен до 24 часа преди пътуването. Контролът ще се извършва от авиокомпаниите и компаниите за фериботни билети.  Всички местни и чуждестранни пътници на възраст над 5 години ще бъдат задължени да спазват тези условия.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на България в Атина на телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното ни  консулство  в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I