Областният оперативен щаб отчете, че устойчиво намаляват случаите на COVID-19 в Смолянска област. Излекуваните са над два пъти повече от броя на новодиагностицираните. Показателите на епидемичния процес се подобряват, тенденциите са положителни и на този фон лечебните заведения за болнична медицинска помощ нормализират дейността си.

През последните седмици 14-дневната заболяемост от 323 на 100 хиляди падна на 174,8 на 100 хиляди. Очаква се заболяемостта да стигне под 120 на 100 хиляди и областта да премине към по-нискорисковата оранжева зона.

Общият брой поставени ваксини в област Смолян към 10 май т.г. е 13 350, като при 4925 лица ваксинационният процес е завършен. Обхватът на населението над 18-годишна възраст с ваксини е 15,23%, като 5,62% от тях вече имат по две поставени дози от ваксини срещу ковид.

 

Това са фактите, ще поемат ли родопчани глътка въздух и след коварната трета вълна на короната?

 

За година и два месеца преминахме през какво ли не. Тотално затваряне по къщите, загуба на близки и работни места, мизерия, има вирус, няма вирус, несигурност относно ваксините, онлайн обучение на студенти и ученици и разбира се кредити и други сметки, които не чакат. В началото родопчани лудо се интересуваха кой се е разболял с ковид, съпротивяваха се на маски и дезинфектанти, не вярваха във вируса, четяха конспиративни теории. След това вече никой не се интересуваше кой е болен, маските станаха част от ежедневието ни, болните и починалите бяха статистика, много тъжна.

 

Здрависване с нежелание

 

Със затоплянето на времето хората като, че ли живнаха. Започнаха да посещават заведенията. Някои като седнат дезинфекцират масата и столовете, пръскайки пръстите на ръката си минават и около ръбовете на чашите. Дразнят се ако сервитьорите са без маски. Доста пият и от шишетата, за да не ползват чашите за безалкохолно. Стараят се да спазват и разстояние. И в магазините, и в учрежденията, ако се плаща в брой, веднага след това ръцете се дезинфекцират. Свикнахме и с маските, в началото на пандемията беше изразено такова предположение, а сега се потвърждава.  Свикнахме и с мерките, даже започнахме и да ги предпочитаме. С нежелание се здрависваме и като отмине човекът веднага се дезинфекцира ръката, с която сме се здрависали. Всеки отбягва прегръдки и целувки с приятели. Свикнахме с дистанцията дори като, че ли ни хареса.

 

Родопчани са убедени, че ще има и четвърта, и пета вълна на ковида. 

 

„Подготвят ни като казват, че са се появили нови щамове. Сега лятото ще бъдем спокойни, но ще видите пак през октомври какво ще стане. Затова сега лятото да поработим по морето, по полето, да спестим някой лев, че кой знае какво ни чака“, споделя мнението си по темата 52-годишен смолянчанин.

Антиваксърите са с още по-зловещи теории за бъдещето. „Четох интервю на Люк Монтание, в което казва, че всички които са се ваксинирали след години ще развият ракови заболявания и го обяснява научно. Само, че публикацията за отрицателно време изчезна от фейсбук. Мой приятел, лекар, ми каза, ако имаш антитела не се ваксинирай. Една ваксина поне 10 години трябва да се тества. В момента експерименти не се провеждат върху мишки, а върху хора. Да ви кажа предпочитам да го изкарам вируса вместо да се ваксинирам“, категорична е антиваксърка.

 


Ваксини заради работа

 

„Все ще се мре от нещо. Ваксинирах се с две дози с желанието да се върна в Германия да работя. Миналата година заминах през месец април и работих до август, наложи се да се прибера в Смолян. След кратка почивка започнах работа в един завод и заплатата ми е 750 лв. Тези пари там ги вземам за три-четири дни. Чувствам се ужасно, а за скъпотията да не говорим. Имаме дъщеря на 10 месеца и само за нея трябват 400 лв. на месец, ако не се разболее и не се наложат антибиотици. Жена ми е в майчинство с 380 лв. Подготвям се пак да заминавам, очаквам до края на месец май това да се случи. Свързах се с моя работодател и той каза да се подготвям. Чакам с нетърпение да замина, тук е мизерия“, изразява мнението  си 28-годишен смолянчанин.  

Много родопчани се подготвят за сезонна работа по морето. „Три оферти за работа в Слънчев бряг получих, търсят се магазинери, камериерки, администратори,  бармани, готвачи и сервитьори. Заплатите са до 1200-1300 лв. на месец плюс осигурена квартира, а ако си в заведение храната е безплатна. Заминавам в края на месец май и до края на септември ще работя“, разказва плановете си смолянчанка. На въпрос ще гласува ли на 11 юли тя отговори: „Нали знаеш поговорката- ти си ми мил, ама аз съм си по-мил. Който и да спечели моето положение няма да се промени, ако аз не помисля за себе си. Става въпрос финансово. Избори не се правят лятото, защото ден година храни. В това несигурно време, епидемии и политическа нестабилност всеки трябва да търси сам начин да оцелява“, казва жената.  

 

Свикнахме с маските

 

Несигурността и притесненията на хората продължават. Ясно, че пандемията е на приливи и отливи. Обществото ще продължава да се люшка между безопасност, сигурност, страх, свобода и инициативи. 

А сега тези, които ще работят в чужбина или по родните ни курорти, се надяват поне спокойно да мине летният сезон, защото ден година храни. Други пък взеха да се възмущават, че здравният министър от служебния кабинет можел да отмени всички противоепидемични мерки.

Свикнахме с маските и продължаваме със старите проблеми, страхове и несигурност.

Николай Михайлов

На снимките:

-Заведенията в Смолян

-Дезинфекция на бутилката сокче

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I