24-то място по заплати в Смолян

29 200 са работещите в Смолянско. Това отчитат от Националната статистика на база данните за третото тримесечие на тази година. Спрямо края на миналата година наетите лица намаляват с 5,9 процента. Намалението е най-осезаемо за частния сектор, където достига 7,4 на сто, докато в обществения-1,6%.

Секторите, освободили най-много хора, са  „Хотелиерство и ресторантьорство”, „Административни и спомагателни дейности” и „Строителство”.

Най-голямо увеличение на наетите лица пък се отчита в дейностите „Производство и разпространение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, „Финансови и застрахователни дейности” и „Професионални дейности и научни изследвания”.

В края на март наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян са с 3.6% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като в обществения сектор намалението е 1.7%, а в частния сектор - 4.3%.

През първото тримесечие на годината средната месечна работна заплата в Смолянско нараства спрямо края на м.г. с 5.2% и достига 1 059 лв. при 1 462 лв. за страната.

По този показател регионът е на 24-то място. Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София (столица) - 1 989 лв., София - 1 410 лв., Варна - 1 313 лв. и Стара Загора - 1 307 лева.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I