Счетоводителката на новия областен управител на Смолян е назначена за шеф в ЮЦДП!?

Търговски интереси и лични политически цели при кадровите промени ръководството на Южно централното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян дадоха възможност на досегашните шефове да атакуват решенията в съда.

След решение на Окръжен съд – Смолян, вписването на Здравко Бакалов, Николина Чолакова и Александър Нейчев в Търговския регистър се превърна в параграф 22. Има съдебен отказ за отписване от Търговския регистър на инж. Ботьо Арабаджиев като директор на ЮДЦП, след като същият беше отстранен със заповед на служебния министър на земеделието.

Окръжният съд в Смолян спря вписването и за освобождаването на Венцислав Чолаков от Управителния съвет на ЮДЦП.

Припомняме, че до производството на Окръжен съд Смолян се стигна след молба пред Административен съд - София, с която Ботьо Арабаджиев обжалва отстраняването си от поста директор и член на Управителния съвет на предприятието. В молбата се посочва нарушение на член 21 от Закона за публичните предприятия, според който всички кадрови промени трябва да настъпят след обявен и проведен конкурс включително и за членове на на УС. Последната заповед за назначаването на инж. Ботьо Арабаджиев е от 13 април т. г., след  провеждане на конкурс за заеманата длъжност, който Арабаджиев спечели.

Защо с решението си Окръжен съд превръща казуса в параграф 22, като със свои решения той едновременно забранява отписването на Арабаджиев и Чолаков, но постановява вписването в Търговския регистър на Здравко Бакалов и Александър Нейчев до провеждане на конкурс?!

За отбелязване е конфликтът на интереси при новата горска шефка Николина Чолакова, която счетоводителка във фирма „Чечосан“. Същата е собственост на Стефан Сабрутев, преди той да бъде назначен за областен управител на Смолян. Като собственик на „Чечосан“ той се яви и на два поредни кметски избора в Смолян.

Каква е ситуацията в момента?

Със съдебното решение  ЮЦДП се оказва с по двама директори и с по двама представители на държавата в Управителния съвен, но всички те са без правомощия. За третия член на Управителния съвет – уволненият Николай Янчев и новоназначената Николина Чолакова, няма публикувано в Търговския регистър становище, а само заповедта на министъра за смяната на единия с другия. В момента Арабаджиев, Янчев и Чолаков са вън от предприятието. Новоназначеното трио -  Бакалов, Нейчев и Чолакова, са вече на работа в  дружеството, но нито един от тримата не е вписан в Търговския регистър.     

Де юре предприятието е в безтегловност в момента – без ръководител, защото  договорът на стария е прекратен, а на новия не е вписан. Новият не е легитимен пред нито една институция. Банката не може да му даде спесимен, например, и няма да е в състояние да извършва разплащания по договори, съответно ДДС, нито да плати заплати на служителите, когато дойде време за това. Агенцията за обществени поръчки няма да му предостави достъп като възложител, за да публикува съответните обявления и съобщения.

По същата логика на местата си остават и директорите на горските стопанства.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I