Седем случая на  Делта вариант на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, и един случай на Бета вариант, известен като Южноафрикански, са установени от НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране. Всички клинични проби от вариантите Делта и Бета са взети в УМБАЛСМ “Пирогов“ в периода от 6 до 14 юни и са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести.

В таблицата може да се види подробна информация за установените случаи:

 Разпространение на Бета (B.1.351) и Делта (B.1.617.2) варианти на SARS-CoV-2.

Освен посочените Бета и Делта варианти са анализирани още 192 клинични проби от пациенти от различни региони на страната. 190 от пробите показват Алфа вариант на COVID-19, както и други два изолата, които не се причисляват към вируси с повишено значение.

Официално вече е ясно, че в област Смолян има 5 случая на британския вариант, регистрирани през месец май.

Разпространението на британския вариант по области е:


Изследванията показват, че Алфа, Бета и Делта вариантите на SARS-CoV-2 са по-инфекциозни от първоначално възникналия вирус в Ухан, Китай. По тази причина Министерството на здравеопазването призовава българските граждани да подходят отговорно към собственото и на близките си здраве, като изберат ваксината срещу COVID-19. Здравните власти следят разпространението на вариантите на SARS-CoV-2, като при риск за общественото здраве има готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I