Министър Кацаров издаде три заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на месец август

 
231 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас. Направените PCR и бързи антигенни тестове на 29 юли са 15 092. Положителните проби са 1,53% .

3 случая на COVID-19 са регистрирани в област Смолян, най-много са в столицата – 43, Пловдив – 38, Бургас – 26.

424 526 са общо потвърдените у нас случаи на новия коронавирус, от тях 7 882 са активни, сочат данните в Единния информационен портал.

764 са настанените в болници, 79 – в интензивни отделения.

Излекуваните през последното денонощие са 48, битката с вируса са загубили 3-ма.

Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени вчера, са 12 222. Приложени в Смолян са 68 дози от ваксините Comirnaty, Moderna и Janssen. Общо от началото на имунизационната кампания ваксинациите в област Смолян са 24 390, като с „втора игла“ са 12 094 лица.

Във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 август, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде три заповеди, с които въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които пристигат от държава в червената зона и които представят при влизането си в страната само един от следните документи: валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване (или аналогичен документ, съдържащ същите данни), или отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест (удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ), се поставят под 10-дневна карантина. При предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест, директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина. Това нарежда здравният министър със Заповед № РД-01-645/28.07.2021 г., която влиза в сила от 29 юли.

В същата заповед е  разписано, че децата от 12 до 18 години, които пристигат на територията на страната от държава, попадаща в червена зона, се допускат при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в България PCR тест, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ, съдържащ същите данни. В случай че не представят такъв документ, те се поставят под 10-дневна карантина. За децата, които са български граждани или лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България, карантината може да бъде отменена от директора на съответната регионална здравна инспекция при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест.

Непроменени остават общите противоепидемични мерки, посочени в Заповед № РД-01-646/29.07.2021 г. и Заповед № РД-01-647/29.07.2021 г., които влизат в сила от 1 август. Със заповедите можете да се запознаете тук.

24smolian.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I