Върховният административен съд (ВАС) установи конфликт на интереси при кметуването на Стоян Беширов в Неделино.

С решение от сряда магистратите отмениха решението на Административния съд в Смолян. Тричленният съдебен състав постанови, че Беширов е извършил нарушение, като е внесъл докладна за опростяване на задължения на фирмата на съпругата му.

Както вече 24smolian.com писа, през лятото на 2019 г. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) излезе с решение, че като кмет Стоян Беширов е нарушил закона. Опростил е 4 790,89 лева публични вземания на фирмата на съпругата си Виолета – „Ес Би Ен“ ЕООД, и не е вписал в декларацията си конфликт на интереси с дружеството.

По време на делото се разбра, че като кмет Беширов е внесъл докладна в Общинския съвет на 4 август 2014 г., с която предложил да бъде упълномощен да предприеме действия и да отпише от баланса на общината вземания и задължения с изтекъл давностен срок. Към момента на внасяне на тази докладна записка фирмата на съпругата му „Ес Би Ен“ имала публични задължения към община Неделино за периода 2006-2008 г. в размер на 4 790,89 лева, представляващи данък недвижими имоти и такса битови отпадъци. С мнозинство от 7 гласа „за“, 1 „против“ и 3-ма „въздържали се“ ОбС приел решението, след което съпругата му подала заявление в администрация за отписване на дълговете. Оказало се, че заявлението е без дата за съставяне, и не е входирано, но въпреки това е било разгледано от кмета Беширов. А протоколът за отписване на дълговете бил съставен няколко дни след като прокурор Лилия Симеонова от Спецзвеното към Софийска районна прокуратура поиска от Окръжния съд в Смолян Стоян Беширов да бъде отстранен от длъжността кмет, заради образуваното срещу него досъдебно производство.

 

В същото време обаче в администрацията на Община Неделино нямало прието друго заявления за отписване по давност на задължения на други физически или юридически лица, освен на „Ес Би Ен“ с управител Виолета Беширова.

В началото на тази година в Специализирания наказателен съд в София започна дело срещу бившия кмет на община Неделино. Беширов е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Заедно с него пред съда са изправени и бившите му служители – Румяна Караиванова – секретар и зам.-кмет на Неделино, двама служители в общинската администрация, назначени като инвеститорски контрол – Николай Симеонов и Митко Петров, както и фирмаджиите Ружо Младенов – управител на ЕТ ,,АСО-Асен Младенов“, Огнян Годумов – собственик на ЕТ „Огнян Годумов – ДИТА“, Бойко Симеонов – собственик на ЕТ „БАС-66-Бойко Симеонов“, Младен Паналов – управител на „Дени Трейд“ и Младен Скечелиев – представител на „Фаст Билдинг 2009“. Беширов и съратниците му са обвинени в присвояване на над един милион и двеста хиляди лева от държавния бюджет чрез съставяне на документи с невярно съдържание. Според обвинението в началото на 2012 година Беширов и Караиванова разработили план с участието на служители на Община Неделно, които упражнявали контрол по строителството, и управителите на подбрани от тях фирми. Измислената престъпна схема била за кражба на пари от бюджета, най-вече по линията на бедствия и аварии.

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I