Областна дирекция на МВР - Смолян и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират към гражданите за повишаване бдителността при боравене с открит огън и лесно запалими продукти.

По данни на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” през изминалото денонощие в страната са възникнали 198 пожара. Всички са погасени или локализирани. Подкрепа пожарникарите получават от горските служители и Българската армия, които заедно с доброволците се включват при всеки по-голям пожар.

Според статистиката, в 1 % от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 99 % основно причина за огнените бедствия е била човешката небрежност. Такъв тип пожари се разпространява бързо, обхващайки големи площи труднодостъпни за високопроходимата пожарната техника места. Сухото време, високите температури, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка в земеделските земи и горски масиви, а така също и в урбанизираните територии. Характерно за тези пожари е това, че (вследствие на вятъра и турбулентните въздушни течения при пожар) фронтът на пожара често и бързо променя своята посока. Поради това за ликвидирането им се изискват привличането на значителни сили и средства.

Огнеборците и полицаите, апелират към хората да бъдат изключително стриктни в спазването на противопожарните изисквания, както и да бъдат бдителни за всички рискове в този пожароопасен сезон. Максимално да се ограничи почистването на земеделски  земи с механизация и никакво унищожаване на тревни отпадъци с огън и палене на стърнища.

Служителите от подразделенията на ОДМВР – Смолян и РДПБЗН – Смолян са инструктирани да следят стриктно за изгаряне на растителни отпадъци в земеделските земи, палене на огън на открито в земеделските земи, в частни дворове, в близост до залесени площи и гористи местности, а при забелязване на признаци на пожар – дим, мирис на загоряло и пламъци, незабавно да се подава информация, като се уточнява мястото, фронтът на придвижване на горенето и скоростта на разпространение и наличие на хора, пребиваващи в близост до огнището.

Създадена е организация и се провеждат срещи с кметовете на населените места и органите на местната власт и самоуправление, представители на земеделски кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопанска техника, обработваща селскостопански земи, на които да бъде обърнато внимание за засилване на тяхната бдителност по отношение на пожарната безопасност.

Регионална дирекция „ Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян припомня основните правила за пожарна безопасност  през летния сезон:

-недопустимо е изхвърлянето на неизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда;

-всички моторни превозни средства, които навлизат в горите или житните насаждения, трябва да са технически изправни, с уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри;

-преди да запалите огън – уверете се, че не е опасно ветровито, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за гасене;

-никога не оставяйте огъня без наблюдение, а след работа внимателно го изгасете;

-не допускайте паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и гасенето при реална опасност от пожар;

-не изхвърляйте стъклени бутилки - дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци;

-разчистването на сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места;

-забранено е унищожаването на сухи клони и отпадъци чрез изгаряне на място в горски участъци и в земеделски земи, забранено е паленето и опалването на стърнищата;

-за недопускане самозапалване на прясното сено е необходимо то да се складира на купи само след като изсъхне напълно.

-бъдете внимателни при боравене с открит огън.

Всеки, който предизвика пожар, може да бъде подведен под отговорност и се наказва с административно наказание глоба от 200 лв. до 2000 лв., ако пожара се разпространи в чужд имот се счита за престъпление.

При открити признаци на пожар (дим, мирис на изгоряло и пламъци), възможно най-скоро, съобщете за възникналия пожар на телефон 112!

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I