Общинари и полицейски служители извършиха проверки на хотели и къщи за гости на територията на община Доспат. Акценти при тях са били категоризациите на обектите, регистри на гости, както и ценоразпис на нощувките. Обект на проверките са били 18 обекта.

„В 8 от тях не са установени настанени туристи. В три от обектите настанените гости са били регистрирани в системата ЕСТИ и не са установени нарушения. В 2 от обектите комисията не е допусната, а в останалите 5 обекта туристите не са били регистрирани в ЕСТИ.

Отправяме апел до всички лица, извършващи настаняване на туристи, да регистрират, съответно категоризират своите обекти в община Доспат. Припомняме също, че контролни функции по Закона за туризма, освен Министъра на туризма и кметовете на общини, имат още Комисията за защита на потребителите, Областните управители, както и Държавната комисия за метрологичен и технически надзор.

След извършения анализ на проверката, ръководството на община Доспат констатира голям брой нерегистрирани туристи в ЕСТИ. Това означава, че за същите не е формиран облог и съответно не е заплатен дължимия Туристически данък в отдел МДТ на Общината. Както е видно, община Доспат прави големи инвестиции в инфраструктурата си, които се отразяват много благоприятно за развитието на туризма в общината и региона. Всички тези придобивки способстват за развитието на туризма в общината ни. Туристите стават все повече, което е безспорен факт и по този начин се осигуряват добри доходи за хората, занимаващи се с хотелиерство, ресторантьорство, търговия и предлагане на различни услуги.

Същевременно, община Доспат извършва разходи, включително за развитието на туризма, които следва да покриват от собствени приходи. Един източник на такива е Туристическият данък. Той е почти символичен в нашата община и варира от 20 до 30 стотинки за нощувка, в зависимост от категорията на обекта. За всички е ясно, че това е една символична сума, която няма да възвърне вложените средства в туристическата инфраструктура, но поне малко ще подкрепи Общината в намеренията ни да подобряваме средата, в която живеем ние и гостите ни, и ще направи Доспат още по-привлекателен за туристите. Считаме за недопустимо и от морална гледка точка, да не се заплащат дължимите данъци, още повече когато те са символични“, посочиха от Общинската администрация.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I