Пълното функциониране на Летище „Пловдив“ е едно от най-важните неща за развитието на туризма в област Смолян. „Голяма част от чуждестранните туристите губят интерес към Родопите за почивка „лято и зима“, поради отдалечеността на планината от основното летище в София. Това може да бъде променено, ако държавата помогне летище „Пловдив“ да заработи активно и да осигури достъп и възможност за работа на международни оператори на полети“, обяви народният представител от „Има такъв народ“ от Смолян Мика Зайкова по време на посещението на президента Румен Радев в региона.

Пред държавния глава Светослав Шехов сподели за големия потенциал на планината и богатството под земните недра. „Вие познавате страната ни отгоре г-н Президент, аз я познавам на един километър надолу“, заяви Шехов. Родопите имат голям потенциал и залежи, от които страната ни не се възползва към настоящия момент. Тази индустрия ще допринесе изключително много за развитието на България, ако се управлява правилно и се инвестира в подходящи технологии, допълни той.

Зам.-кметът на Девин Диана Чаушева повдигна въпроса за преотстъпването на пещерите, находящи се на територията на общината, от Българския туристически съюз на частни фирми, изтичането на хиляди левове, които реално трябва да остават за общината и стопанисването на инфраструктурата. „Не може общината да харчи ресурс за поддръжка, а приходите да отиват в хора, които нищо не правят за тази инфраструктура!“, сподели тя.


Тодор Батков благодари на Господ за изпратения дъжд за потушаване на пожара в край село Югово. Той изрази възмущение от безсилието на държавата да се справи с това бедствие и липсата на техника и възможности за предотвратяването му. „Има изградена мрежа от кули с термокамери, но на практика се оказа, че системата не функционира и никой не я стопанисва“, каза адвокат Батков. „Отново говорим за безхаберие“, допълни той.

Акцент при разговорите с президента бе поставен и върху животновъдството.

„В планината не останаха животни, млякото се изкупува на безценица, животновъдите не могат да си покрият разходите с 40-те стотинки, които получават за литър, а в същото време внасяме сухи млека от чужбина и произвеждаме крайна продукция с тях, нещо има сбъркано в цялата схема!“, посочи адв.Батков. Субсидирането на земеделските производители трябва да бъде променено и да се заплаща не за площ обработена земя, а за единица крайна продукция. Докато това не се случи случи, нищо добро не очаква българския земеделец, категоричен бе той.

Кметът на село Давидково Севда Чолакова запита за спряното финансиране на пътя Загражден-Белица, като важен фактор за развитието на селата във високата част на община Баните. Тя заяви, че жителите на Давидково и околните села са в стачна готовност и възнамеряват да блокират главния път Асеновград-Чепеларе, при разклона за село Югово, ако скоро не бъде осигурено финансиране.

Кметът на Девин Здравко Иванов изказа своето притеснение за финансирането на малките болници и настъпващата нова вълна от Ковид-19, визирайки болницата в Девин.

Директорът на Южноцентралното държавно предприятие инж.Здравко Бакалов представи пред президента възможността Горските предприятия да закупуват подходяща техника за гасенето на горските пожари от парите, които имат за капиталови разходи. „Проблемът към момента не е в липсата на пари за закупуване на такава техника - средства има, но законът ограничава разходването им в това направление. Необходима е законодателна инициатива и промени“, обърна се той към депутатите Петя Михалевска и Мика Зайкова.

Президентът от своя страна пое ангажимент на предстояща среща с гръцките си колеги да повдигне въпроса за ускоряване изграждането на подхода към ГКПП „Елидже“ от гръцка страна и възможността пунктът да заработи възможно най-скоро.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I