18 години под земята като миньор. „И цял живот сме се мъчили на тютюна”, допълва мъжът.

Живее със съпругата си в едно село, в което има още един-двама души. Вода нямат. Децата са в Америка. Предлагали са им да отидат при тях и да доизживеят старините си. Отказват. Малката градина, порутената къща. Това е целият свят на тези хора, които не искат да напуснат родното…

***

От няколко дни медиите се занимават с драмата „Зуека напусна България“. Писнало му, бил разочарован. Ще търси друг живот, зад граница, в нормална държава, за себе си и семейството.

***

Каквото е за Васил, такова е и за Юсеин, Георги, Иван… И за стотиците хиляди, които напуснаха страната, защото не се съгласиха с притчите за съвремието.

Но те не са важни. Голямата драма на страната ни е в битието на „малкия“ човек, с всички условности на прилагателното. Защото малки хора няма. Всеки е важен. Независимо дали е в селото без вода или в Чикаго. Всички те дават идентичността на тази България.

„Вечер гледам новини. И само се ядосвам”, изрича онзи мъж от изоставеното село.

„Зорлян живеем”, добавя съпругата му и сяда на пръстта.

Жельо МИХОВ, 24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I