Лeтният ceзoн y нac тaзи гoдинa e дocтa cилeн. Oт бpaншa нeoтдaвнa oтчeтoxa 125% yвeличeниe нa тypиcтитe пo Южнoтo Чepнoмopиe. Спомнихме си годините преди 10 ноември 1989 г., коментираха масово родопчани, посетили родните ни курорти. Юли и август бяха много силни откъм наши туристи, които превзеха плажовете. Нашенци предпочетоха по-малките курорти, предимно на юг. Maгиcтpaлитe cтaнaxa тecни. Легловата база беше заета, а улиците, кръчмите и плажовете пращяха по шевовете. Дотук добре, но нашенци не пропуснаха да демонстрират Байганьовщината си.

 

„Сложи маската!“ и… туристът напуска обекта

 В магазините половината хора не носят маски, не те изчакват, а се блъскат към търсения рафт, дори когато има достатъчно място. Ако продавачът им направи учтиво забележка да сложат маската, те веднага напускат търговския обект. Това принуди магазинерите просто да мълчат и да бъдат само те с маски, за да не изпуснат клиентите. Контролът от страна на здравните инспектори по морето го нямаше никакъв. Смолянчани, които са работили по морските курорти, правят сравнение със Смолян, където мерките се спазват стриктно и постоянно от здравната инспекция извършват проверки.

 


Персонал се заразява, но продължава да работи

 „Три месеца работих в Слънчев бряг в магазин за хранителни стоки  и един път не дойде проверка за спазване на мерките. За сметка на българите, чужденците са дисциплинирани и винаги влизат в обектите с маска. Да не говорим, че от персонала се заразиха хора и продължиха да работят, защото нямаше кой да ги замества, а и работодателите казват, че са млади и по-леко ще го изкарат. Пълна безотговорност. Улиците не се мият, а дъжд малко заваля в края на август. По тях пияни повръщат, деца изсипват пуканки, хвърлят захарни памуци, други след като си изпушат цигарата хвърлят фаса на улицата. Събота и неделя не се почиства, защото почиват жените, които метат улиците. Никой обаче не се оплаква, защото единственото желание на търговците е да продават стоките си и да печелят пари. Нищо друго не ги интересува“, споделя впечатленията си смолянчанин, който е работил на Слънчака.

 

По магазини вместо на плаж

 Най-интересното е, че жените предимно  предпочитат да ходят по магазините вместо на плаж. Те са предпочитано място да се разхладят, защото имат климатици. Най-интересното е, че си го признават. „Такива клиенти като това лято сме нямали, зомбирани и невъзпитани. Не поздравяват, разхвърлят, бият децата си и им крещят като използват магазинерите, за да ги плашат. Ще чуете реплики от рода на:“Тази какичка ще те затвори в една тъмна стая, ако продължаваш да искаш това корабче“ или пък „ще те дам на тая леля да те набие“.

„Страшна мръсотия беше и по плажовете. Всичко хвърлят на пясъка или в морето. Честа гледка беше да откриваме сутрин по плажа и в морето дамски превръзки, бутилки от бира, презервативи, пластмасови чашки и какво ли още не“, казва спасител на плажа.          

 

Летният сезон обаче е вече история

 Приключиха селфитата от морските курорти. Цените на стоките тръгнаха нагоре, сега на дневен ред  е подготовката за зимата в условията на четвъртата вълна на ковида. Още не е ясно какво ще се затваря и какво ни очаква. 

Политическите интриги и съставянето на правителство пък не е на дневен ред за родопчани, защото те са свикнали да се спасяват поединично. Скандалите не секват по върховете, но хората  знаят, че те сами трябва да търсят варианти. Скандалите не плащат сметките, не пълнят хладилника затова всеки сам трябва да се оправя.  Те виждат, че политиците ни са за многократна употреба. Дори няма как да броим техните превъплъщения и „употреби” в името на властта. В медиите продължават да се изявяват лица и гласове на хора, използвани активно както в годините на развития социализъм, така и през демокрацията. Тези хора са готови в името на властта и парите да бъдат употребявани от всеки, който ги наеме.

И така наред с агресията, злобата, безпаричието, ковида и несигурността, родопчани мислят за своето оцеляване. През лятото малко въздъхнаха, но за кратко.

Несигурността и притесненията на хората продължават. Обществото ще продължава да се люшка между безопасност, сигурност, страх, свобода и инициативи. 

Свикнахме с маските и продължаваме със старите проблеми.

И така хората се подготвят за поредната, зима, която ни очаква и поредната ковид вълна.

В това несигурно време, епидемии и политическа нестабилност, всеки търси сам начин да оцелява. А лятото, безгрижието и романтиката приключиха, за да направят място на старите –нови проблеми.  

Николай Михайлов, 24smolian.com

На снимките:

-След лудницата и мръсотията по плажовете, и морето си въздъхна, казват местните

-А иначе беше гъч

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I