На предсрочните парламентарни избори през ноември избирателната активност би могло да се снижи до исторически ниски нива, коментира бившият депутат от Смолянски избирателен район Александър Симов.

„И дори стандартната апатия, която се движи около 35 % средно гласували, може да се срине до 15-20 %. Което пък би означавало, че следващият парламент ще е както електорално, така и морално нелегитимен“, смята социалистът.

Според него партиите на протеста са губещите.

„Бяха набрали силна инерция, която постепенно замря - и вероятно пропиляха златен шанс, какъвто в последните десет години не е имало; възможно е да няма и занапред. Вместо тях този шанс бе въплътен в действия от служебното правителство.  Никак не е ясно как последните месеци биха мотивирали избиратели да надмогнат изборната умора и да се явят още веднъж на изборите. Новият парламент би възпроизвел сходни резултати (вероятните вариации - спад на "Има такъв народ", малък тласък на ГЕРБ, може би също на БСП и "Демократична България", както и нов играч - "Възраждане"). Тези преразпределения обаче водят към вече познатия общ сбор - за да се управлява трябва да има или правителството на малцинството, или БСП най-сетне да бъде приета сред останалите. Трифонов вече намекна, че сега "Има такъв народ" биха действали "мъдро и отговорно", само че не се знае дали не е закъснял“, казва Александър Симов.

По думите му, не е ясно дали пак различията отново няма да станат несъвместими с идеята за общо управление.

„Нещото, което може да спаси политическите партии, са изборите "2 в 1". Така  одобрението към Радев би могло да прелее, по механичен път, малко повече гласове и за самия парламентарен вот. Подобно механично преливане е принципен атестат за безпомощност, но вероятно единственият начин. А като говорим за механика, дори не включваме обстоятелството, че отливът от изборите ще е в разгара на четвъртата вълна. Обратното на перфектната буря - перфектното затишие“, посочва бившият смолянски депутат.

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I