Във връзка с предстоящото откриване на новия ловен сезон за местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня са взети всички необходими мерки за обезпечаване на неговото нормалното протичане. Подписан е оперативен план за взаимодействие между Областна дирекция на МВР-Смолян, Регионална дирекция по горите – Смолян, Южноцентрално държавно предприятие и ловните сдружение с цел осъществяване на превенция и контрол по време на провеждане на ловните излети в горските масиви на територията на областта, съобщиха от пресцентъра на полицията.

В ход е извършването на инструктажи на ръководителите на дружинките по места от съответните структури на територията на ОД МВР – Смолян. Целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие.

От извършен анализ от изминалите ловни сезони са изведени най-честите причини за допускане на инциденти:

 - стрелба по шум или неясно видима цел;

 - използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;

 - неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно;

-  самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;

-  употреба на алкохол и упойващи вещества.

В област Смолян има 2962 физически лица с разрешение за носене на оръжие с ловни цели. През изминалия ловен сезон 2020/2021 г. е констатирана една злополука с ранен, след като ловецът е допуснал една от посочените причини за възникване на инцидента - неправилно боравене с огнестрелно оръжие.

Това е поводът да се напомнят някои от основните правила за безопасно поведение:

- участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят;

- стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;

- стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

От утре започват съвместни проверки с представители от Регионалните дирекции по горите, държавните предприятия  в ловно стопанските райони на област Смолян, като ще се следи за актуални, заверени ловен билет и членска карта и разрешително за лов попълнено с всички реквизити (срок, място, вид дивеч и др.). През миналия ловен сезон са проверени 78 ловни дружни и 1980 ловци, като не са констатирани нарушения по Закона за лова и Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

24smolian.com

 

 

 

 

 

 

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I