Поне 2 962 пушки са готови за стрелба в Родопите. Това е броят на физическите лица в област Смолян с разрешителни за носене на оръжие с ловни цели. Почти всички авджии обаче разполагат с поне две пушки.

През изминалия ловен сезон пък е констатирана една злополука с ранен, след като ловецът неправилно е боравил с огнестрелното оръжие.

Новата кампания за дребен и едър дивеч бе открита официално на 2 октомври.

Подписан е оперативен план за взаимодействие между Областна дирекция на МВР-Смолян, Регионална дирекция по горите, Южноцентрално държавно предприятие и ловните сдружение с цел осъществяване на превенция и контрол по време на провеждане на ловните излети в горските масиви на територията на областта, съобщиха от пресцентъра на полицията.

От Областната дирекция на МВР анализираха най-честите причини за допускане на инциденти по време на лов. В тях влизат: стрелба по шум или неясно видима цел; използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня; неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно; самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова; употреба на алкохол и упойващи вещества.

Вече започнаха и съвместните проверки от страна на полицията и служители на регионалните дирекции по горите, държавните предприятия  в ловно стопанските райони на област Смолян.

„Следи се за актуални ловен билет и членска карта, както и разрешително за лов, попълнено с всички реквизити. През миналия ловен сезон са проверени 78 ловни дружни и 1980 ловци, като не са констатирани нарушения по Закона за лова и Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия“, посочиха от Областната дирекция на МВР.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I