„Аз, ако трябва да карам с 80 километра в час, и ще изгриза волана!“.

Думи на един жител на планината. Толкова вглъбен в баирите, че като се спусне по тях и става… мазало.

Високата скорост е приоритет за комплексарите, които не се наслаждават на пътя и „вятъра в косите“, а на тежкия крак върху педала.

 

***

Някакъв младеж лети и си забива автомобила на кръстовище, зарязва го смачкан и си тръгва. След ден го хващат и глобяват. Ситуацията в интернет пък е от „леке“ до „див селянин“. Въпросният също се изпъчва вербално с „Където е текло, пак ще тече, завистници“, визирайки потрошената кола и намеквайки за високата й цена. Без дори през ум да му мине, че това е жълт картон. При следващото прокапване всичко може да свърши, окончателно.

Проблемът е, че мозъците отдавна са изтекли, някъде си…

 

***

БГ евродепутат се похвали, че в Брюксел обмисляли да се въведе ограничение от 30 км/ч в населените места в общността. И осъществилият детската си мечта да стане милионер с минимум работа нашенец решава да чука тъпана радостно.

Чиновниците пак са го ударили а ла „правите банани“ на сергиите в Евросъюза. Нали помните, дето не можело да се продават прекалено извити в ЕС. Не знаем що, ама не можело.

Та, подобно ограничение вече бе въведено в Париж и това отприщи масово недоволство сред шофьорите. Да не говорим за огромните задръствания.

Идеята била чудесна за у нас, като така ще се намалят катастрофите. Евродепутатчето май е тръгнало из Европата от някоя друга държава. Никакви ограничения не намаляват пътния травматизъм. Той иде от високата скорост, но поради ред други причини.

 

***

Преди около 30 години в населените места можеше да се шофира с до 60 километра в час. И нямаше толкова катастрофи. Но тогава хората бяха други, поколенията. Чипът бе друг. Автопаркът по-малък, комплексите също.

Подобни ограничения има по малки улици във всеки един град в страната. В някои пък просто е невъзможна по-висока скорост. Улиците са окаяни.

И като как точно знак с 30 км/ч ще ограничи лумпеното и дрогирано леке, като то дори не спира на червен светофар?! Защото мама работи при еди кой си, тате има кинти…

И дето е текло пак ще тече.

Някои чиновници не знаят какво е 30 км/ч. Малко по-бързо от рикша по надолнище.

Проблемът не е в скоростта, а в индивида, помислил се за богопомазан зад волана. А що се мисли за такъв? Отговорът на този въпрос ще спре трепаницата по пътищата.

 

Малоумници

 

Колкото искаш по пътищата. Мигачът е непозната материя. Пък и пестене. Нали, после, такова, в сметката за ток ще се отрази.

Други отбиват от централен булевард по тротоара. Няма такова нещо в света. Но тук може. И после се връщат. Значи следното се получава. Караш по прав участък с предимство, но във всеки момент автомобил може да изскочи от тротоара.

Безумия с марка „Родопите-Дивата Индия“.

 


БМВ-„Баси Марката Ви`иж ли“

 

Има някои марки автомобили, които трябва просто да се забранят за продажба на пишлегари в Родопите. Не че последните си ги купуват, това правят мама и тати. Ама тия скарлапутници са зад воланите. Няма статистика колко са пътните произшествия с „баварци“ в региона. Но, когато се случи, въпросът е „На колко години е хюмнето и на колко „БМВ“-цето?!“.

„Готови са да платят няколко хилядарки за „издъхнала“ кола, отколкото малко повече и да си вземат автомобил, който е нов и сигурен“, коментират продавачи на превозни средства.

„Превозни“ е ключовата дума.

Много хора обаче не я разбират.

Всичко там е мощност и настъпване на педала.

 

Кльощав, но тежък

 

„Баварецът“ лети. Пуши като комин на приватизиран металургичен завод. 20-годишният губи контрол и след движение в насрещното решава да се върне в платното си. Не успява. Колата минава през дърво, после през ограда и се озовава в двора на къща. Минути преди това там е била баба с двете внучета. Минути преди комплексираният от пъпките си глупендер да убие децата.

Щото има много кубици, кльощав, но тежък крак.

Социалните мрежи изобилстват със снимки на подобни с колите им. Втора, трета употреба. Те пък, надъхани като камикадзета.

И 30 километра в час в града ще ги спре?!

Айде бе. Чипът е сгрешен.

После сополи и сълзи.

Жельо МИХОВ, 24smolian.com

 

 

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I