Финализирахме едно уникално преброяване на населението. Стартира с месеци по-късно от планираното. С фалстарт. Нещо все не ни работи на нас. Бели, черни хакери, като не го полееш с менче, май не става. Такива сме си. Като в приказката „Клан, клан, недоклан“. Все такован, такован, недотакован и правен, правен, недоправен.

Както и да е.

И дни преди финала се оказва, че били преброени пет милиона и малко. Това било близо 75 на сто от населението. Как пък като сме в момент на броене се изкараха проценти от общото? То общото още не е ясно.

Някакви тъмни балкански тъмнотии. Като при всичко случващо се. 

 

Най-слабо

 В дъното на класациите. В Родопите сме свикнали. Последни сред последните в Европа. Та и при голямото смятане на къщи и хора в тях. Ами, някои не отваряли вратите. Ми, няма ги. Апартаменти били празни. Ами, няма ги хората. Толкова народ избяга, че какво се чудите. Останаха старците, за да разказват спомени за едно време, за традиции и прочие. Ама на кого? В една родопска община отчетоха едва няколко новородени деца в рамките на година, на пръстите на едната ръка. Цяла община-няколко деца. Как звучи?

Тъжно.

Преброяването в Родопите се движило зле, малко проценти. Ами, ако просто толкова хора са останали, както и в цялата страна?

Защо избягаха?!

 

Коронавирус и погребения

 217 408 души са починали в страната за последните 21 месеца, около 21 000 от тях са били носители на коронавирусна инфекция.

124 735 нашенци са напуснали този свят през пандемичната 2020-та. За 36 седмици на тази година техният броя е 92 673, сочат данните на Националната статистика за м.г. и към края на септември на настоящата.

Общо 4397 души в областите Кърджали и Смолян са починали по данни на статистиката през миналата година.

За 18 месеца пандемия, споминалите се с Ковид-19 в страната са малко над 21 000 души, пък отбелязва Единният информационен портал.

Смъртността от коронавирус е 9,31 на сто от общата за страната.

 


Бягство и смърт, бягство заради обреченост

 С други думи-на 21 000 починали от ужасяващия вирус, то 200 000 умират от всичко останало. За две години. Стойностите са що-годе еднакви при всяка. Тоест за десет лета сме загубили 1 100 000 нашенци. През точно такъв период от време се прави всенародното броене на населението. За същите две петилетки страната напускат хиляди други. И по-страшното-млади хора. Тръгнали по модела на родителите си.

Излишно е да споменаваме причините. Те са известни на всички. Изпитвани от всеки джоб, свиващи всяко сърце.

Те са в миналото, настоящето, и по-жалко-в бъдещето.

Защото, поне към момента, „взорът друга надежда не види“.

Политика, партийни книжки, „наши и ваши“. Този модел на дворци и колиби вече е ненавистен. Повече от пагубен.

Късно е за рестарт. Корабът потъва, а на сигнала за спасение на душите няма кой да отговори.

Спасението е дело на самите нас.

Гланцираните плакати с доволно ухилени физиономии са отживелица от времената на тарикатите. Настанали са други времена. И те не искат усмивки. Друго трябва.

Тоягата става. Както за защита, така и за изкачване на баирите. Не „короната“, животът е страшен. Но и той може да се промени.

Всеки сам решава как.

Жельо МИХОВ, 24smolian.com

 

 

 

 

 

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I