Изключителна фиеста през лятото по морето. „Чипираните“ минаха към Гърция, но болшинството реши да спасява родното Черноморие. По-скоро да спаси себе си от всички простотии, на които бе подложено. Тестове, ваксини, пък колко часа първите преди пробега през границата. Висене, бъркане в носове и т.н. съвременни обязаности за демонстрация на цветущо здраве.

По стара традиция, разни шефове на сдружения реваха през цялото лято, че нямало чужденци, че било кофти и т.н. Липсваше им май киселата миризма на повръщано от британци.

Родните туристи не оставяли толкова много пари, бе друга теза. Сякаш, въздебели германци пък плащат в хилядарки за бульон, презентиран като супа, и няколко филии хляб?!

Те си знаят. Вечно мрънкащите, чиито хотели и ресторанти се пукаха по шевовете.

За втора поредна година нашенци спасиха сезона на хлипащите тузари.

 

Всичко свърши

 Започват равносметките. Те ще са рекордни за Черноморието. Бъдете сигурни. Ако изобщо си направят труда да ги споделят или мрънкането ще продължи до следващия сезон.

Но това приключи. Започва меланхоличната есен. Има романтика в това нейно въздействие върху хората. Багрите на листата, които се надпреварват да достигнат земята. И я превръщат в килим на фантазията.

 

В същото време мечтите продължават

 Не че са спирали някога. Ефимерната наслада, преразказана като висш обществен успех. Господство над останалите.

За власт говорим. Дали в сарай или колиба, човек си е все същия себичен индивид, готов на всякакви маймунджулъци за малко безсмислена слава. Наперен пред останалото простолюдие, от което произхожда и той. Но стълбицата го е отвела някъде, откъдето дребните не се забелязват. Мечти за просперитет, в болшинството, владеещи умовете. Ако душите вече не са продадени. Спазарени за софрата, в която фасулът е „фюжън“ кухня. Не че не е пак фасул. Ама по-иначе…

 


Ще настане ред

 На реденето на предизборните листи. Всякакви фокуси и метаморфози ще бъдат представени пред оредялата публика. Евро и псевдо послания. Котилото на недолюбените ще желае да бъде любено до дупка. Във всички дупки до… пълна победа.

Победа няма да има. Ще има печелене на време от правораздаването на природата. Защото човешката няма сила над някои елементи на обичта. Но отгоре то ще дойде, бъдете сигурни. Никой не е останал дирек на този свят. За колкото и безсмъртен да се има.

В един момент всичко свършва. Незаменими няма. Каквото и последните примитиви да ви говорят.

Богатият винаги отстои на два метра разстояние от последния прошляк. И на същата метровка във вертикална посока. Гробището е за равни люде. А всички са такива. И диктатори, и рая. И милиардери, и просяци.

 

Равенство пред вируса

 Всички са равни пред вируса. Вездесъщият, който вече контролира целия живот. Някои са по-равни. Той вече не е толкова важен. По-същественото е всички да бъдат ваксинирани. И равни пред ваксините. Категоризирани като „елитното“ общество на незаразенците. С китапи да ходят където поискат, а онази гмеж, дето не ще инжекции, да го духа.

Мислите, че е нещо извратено и ненормално. Напротив. Всичко си е ОК. Светът винаги е бил такъв. През вековете инакомислещите са ги изгаряли на клади. Сега просто не ги пускат в кръчмите. Голямо важно! Щом не вони на плът от собствените телеса, не е чак толкова болка. Нали? По-хуманно звучи сегашната доминация на елитарните, ваксинирани и, вероятно, безсмърти класи. Не е ли тъй? Какво тук значи някаква си воля и свободна мисъл? Подчинението е майка на живота! Слушай, изпълнявай и живей! В противен случай-не им се пречи. Ни по болници, ни по ресторанти, ни по самолети, ни през граници с таратайката. Брех, тя не ги утрепа, та още се опъват!

Впрочем, Бил Гейтс, пророкът на пандемиите, предрекъл още една. След няколко години. Чакайте, има време, още не са съчинили сценария с ваксините от на щерка му компанията.

 


Новините

 Чуждите са тъпи, родните култови. В метрото правили някакъв балет с маски по лицата. Полуголи се кълчат и търкалят по земята.

Интересно. Преди година и нещо беше забранено да се сяда по пейките, щото вирусът можел да премине през задника. Трябваше всички гладки повърхности да се мажат с препарати на половин час. Сега пък девойки по клинове и потници се въргалят във влака?! Ама нейсе, нали маски имат по визажите. За другото-което влезе-влезе. През останалите части на голите тела. Не си мислете някакви извратени варианти.

Та това предават в новинарска емисия. Сериозна репортерка излъчва на живо. Колко е сериозна един Господ знае, защото зад маската може и да се хили като „пача“, както викат родните квартални идиоти. Дето нищо не ги лови. Само жените им докато ги прибират. Ама да не се отклоняваме.

Новина за разтуха в пандемията. Инак, новините започват с ковид или политика. И обратно. Зависи кое е взело превес над закърнелите от изолационни мерки мозъци на зяпачите пред телевизорите.

 

Борба за рейтинг

 Ред на политиката. Прогнози, мнения. Ама едни 1000 и няколко си казали какви ще са резултатите и… Няма такава музика. Оркестърът свири за платилите. На който не му е ясно, явно не е бил в кръчма. Там посрещат по дрехите. После изпраща поради други причини.

Врачките забравят едно основно правило, настанено от векове в електоралните души на нашенеца. Ще го разберат на вота. Мълчанието понякога наказва.

Инак в лексиката на разни медии може да се разбере борбата на различните фронтове. Едните са светци, другите фашисти/комунисти. Шизофрения в действие.

Следва отново ковид информация.

Някаква борба за рейтинг между продънени политици и коронавирус.

Заглавия: „К-19 коси наред“, „Фашисти пишат закони“, „Еди кой си разкости еди кой си“, „Скандално разкритие“… и следва леля Пенка имала съдран чорапогащник.

Най ме забавлява това К-19. Някои явно и до смъртта си от К-19 няма да разберат, че това е съветска ядрена подводница. Не наименование на вируса, издигнат в култ от тях. Подводница е, бе, пичове, субмарин. „Бийтълс“ поне да бяхте слушали. Не „Радка пиратка“ и „Тигре, тигре“.

 

***

Та тъй. От сутрин до вечер квичене. И надпревара за нашите и вируса.

И всичко е заради пари, не се подлъгвайте.

Жельо МИХОВ, 24smolian.com

На снимките:

-Само ако знаеше екипажът на К-19 за БГ медиите…

-Търкаляне в метрото с маски

-Протест, да ама в един завод ги накарали да се ваксинират…

 

 

 

 

 

 

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I