246 кандидати в Родопите очакват гласове

Кампаниите приключиха, ред е на гласоподавателите. Общо 246 кандидати за народни представители ще се борят за одобрението на приблизително 369 650 имащи право на вот в областите Кърджали и Смолян. Около 130 000 обаче могат да се определят като „фантоми“. Това са просто имена и ЕГН-та в списъците на хора, които отдавна не живеят в региона на Родопите, установи проверка на „Родопи voice“.

Най-фрапантна е разликата „списък-реалност“ в област Кърджали. Населението в седемте общини е 160 781 по последни данни на НСИ, плюс броя на непълнолетните. Според списъците обаче, имащите право на глас са около 270 000. Или несъответствие от около 120 000 души.

Област Смолян е една от най-бързо обезлюдяващите и на предпоследно място по население след Видин. Едва 101 887 са жителите на десетте общини в края на 2020-та. Имащите право на глас за парламентарен вот №3 за тази година са 99 650. Изключвайки непълнолетните, то в списъците фигурират имената на над 10 000 души, които реално от години не живеят в региона.

Огромната разлика за Кърджали отново ще прати областта на последните места по избирателна активност. Като процент на гласуващи на база общ брой по избирателни списъци.

128 са кандидатите, регистрирани в листите на 27 партии и коалиции за 9 МИР Кърджали, или по един мераклия за депутат на 2093 избиратели (по списък).

В Смолян в листите влязоха 118 кандидати, като по един се пада на 844 избиратели.

24smolian.com

 


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I