Ученик от Смолянско поиска да смени имената си, защото се срамувал от турското им звучене. Молбата на момчето от Родопите бе входирана в съда със съгласието на майка му.

Тийнейджърът посочил, че не познавал баща си, чиито презиме и фамилия носи. Не знаел къде живее, дали в страната или в чужбина, никога не го е търсил, нито пък му е изплащана издръжка. През целия му съзнателен живот за него грижи са полагали майка му, нейните родители, вуйчо му. „Всички те са българи, с българско самосъзнание. Не познавам мюсюлманската религия, турската култура“, заяви пред съда десетокласникът.

В мотивите на искането му се посочва, че всичките му съученици са българи и с течение на времето започнал да изпитва неудобство да носи имена с турско звучене, като дори е чувал подигравки, изпитвал и срам. Затова и винаги се представял с бащиното и фамилното име на майка си. Имената на баща си използвал само по принуда, когато било нужно да има официално вписване. Затруднявали го при общуването, тъй като съучениците му го подигравали. Момчето искало да спортува, но поради това, че при записване и навсякъде ще фигурира с имената на баща си, не се е записало в спортен клуб. При пазаруване онлайн пък правило поръчки от името на майка си, тъй като се срамувало да отиде от свое име да си вземе пратката.

Всички тези мотиви, заедно с доклад на социалните по казуса, накара магистратите в Смолян да уважат молбата на ученика и да променят презимето и фамилията му, като момчето ще носи тези на майка си.

24smolian.com




Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I