Правим го всяка година. И смятаме да продължим. Това са едни от най-интересните и някои, буквално абсурдни истории от Родопите. Малки детайли, които обрисуват картината на планината. Те са един вид равносметка. Не какви сме, а какво можем да сътворим в ежедневието на реалността, в която живеем. Защото всеки един от тези, реални персонажи, притежава добрината в себе си. И може да я извади пред околните. Но просто се е  случило да закачи на ревера друго.

Което е просто пример. Предупреждение.

 

Започваме със здравето

 

Втора година коронавирус и всички произходни на пандемията ужасии за обществото. Останалите болести спряха да съществуват. Нима не го чувствате?

Пък всъщност изобщо не е тъй.

Ето…

Болница си търси парите от пиян родопчанин с разбита глава. Мъжът постъпил на лечение, но забегнал от здравното заведение, оставяйки сумата „на пирон“. Без здравни осигуровки и четири години по-късно Университетската „Свети Георги“ осъди мъжа да си заплати лечението.

Родопчанинът постъпил по спешност в УМБАЛ след като му се завило свят след употреба на алкохол. Той се подхлъзнал и паднал, удряйки главата си. Оплакванията му били за силно главоболие, световъртеж и гадене. Тъй като спешното състояние не е могло да бъде преодоляно в спешен кабинет, той бил насочен към стационарно болнично лечение в Клиниката по неврохирургия на университетската болница в Пловдив. Там медиците го диагностицирали с „Епидурален кръвоизлив“. Два дни по-късно обаче смолянчанинът напуснал самоволно лечебното заведение, оставяйки сметка от 491 лева за образни диагностики, лабораторни изследвания, два дни престой в клиниката и хоспитализацията.

Четири години по-късно болничното заведение заведе дело, за да си потърси парите за предоставените услуги. Районният съд в Смолян пък призна дължимата сума от страна на родопчанина към УМБАЛ „Свети Георги“…

 

Изолацията роди „Да дойдат полицаи за… мохабет!“

 

Пандемия, депресии, изолация. Липса на приятели и калабалък в кръчмите. И в един такъв момент…

„Бях много пиян, май съм говорил нещо с полицаи. Бях изпил 20 бири от обед. Не мога да кажа дали съм се обадил на 112…“.

Тези думи изрече като обяснение в съда родопчанин, който е бил задържан от униформени служители на реда в Смолян.

Жестока амнезия след здрав запой, а при това-неистово желание за мохабет в компания…

Мъжът привлякъл вниманието на патрулиращи полицаи след като се движил вечерта по осевата линия на пътното платно към бензиностанция в областния град. Водачи на превозни средства му сигнализирали с клаксони, но това по никакъв начин не предизвикало реакция от страна на пияния. Полицаите го привикали, поискали му документи за проверка, а мъжът обяснил, че иска просто да си купи още бира от бензиностанция. Родопчанинът влязъл, но така и не излязъл, вероятно продължавайки да пие и в обекта.

Няколко часа по-късно на спешния телефон 112 се получава обаждане от смолянчанина, с което той настоява същия патрул да се върне, за да може да разговаря с униформените.

„Отидохме на място. Установихме човека. Пак беше сам. Излезнахме с колегата да говорим с него, той не можа да ни обясни причината за обаждането. Обяснихме му, че трябва да напишем протокол за предупреждение за подадения сигнал на тел.112. Започна да проявява агресия, че иска да говори с нас, а ние не му обръщаме внимание. След това, като приключихме с протокола, като му го връчихме и си тръгнахме, той започна да отваря вратата на колата. Предупредихме го да се прибира, за да не се налага нищо допълнително и тогава той започна да ме блъска няколко пъти, дърпаше ме за ръкава. Предупреждавахме го, но продължи. Пробвахме да му сложим белезници да се успокои, започна да ръкомаха, да оказва съпротива и го задържахме в Районното“, разказа в съда един от униформените служители.

„Бях много пил. Нямам спомен. Вземал съм пенсия за заболяванията, които имам. Не работя. Не вземам пенсия в момента, тъй като ми намалиха процента от ТЕЛК“, посочи пред магистратите родопчанинът.

(Следва продължение)

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I