Фиктивни ваксинации срещу коронавирус в Мадан или просто техническа грешка?

Отговор на този въпрос се очаква да даде компютърно-техническата експертиза по случая. Тя все още не е изготвена, съобщиха за „Родопи voice“ от прокуратурата в Смолян.

Припомняме, че от държавното обвинение наблюдават досъдебно производство за компютърна измама при вписване на неверни данни за ваксинирани пациенти.

На 11 и 21 април, както и на 15 май, в болницата в Мадан, при условията на продължавано престъпление, с цел набавяне на имотна облага, са били въведени в заблуждение служители на РЗОК-Смолян. Това е станало, след като в „Регистъра на имунизираните лица за борба с КОВИД-19“ е отразено, че е извършена ваксинация на четири лица, без тя да е направена и са причинени вреди на Регионалната здравна каса Смолян, посочват от прокуратурата.

По делото е установено, че на тези дати, личен лекар от МБАЛ „Проф. д-р Константин Чилов“ ЕООД въвел в компютърния регистър за имунизирани лица  към РЗИ-Смолян имената на три жени и един мъж, на които в действителност не била поставена ваксина срещу КОВИД-19.  Те живеели в района на община Мадан. По-късно един от тях отишъл да се ваксинира при друг лекар. Медикът установил, че името на пациента вече фигурира в регистъра на имунизираните лица.

Според разпоредбите в компютърните дневници на РЗИ се отразяват не само имената на пациентите, но и тези на лекарите, поставили ваксината. Медиците получават по 10 лева възнаграждение за всяка поставена доза.

По делото се извършват активни действия по разследването, като при събиране на достатъчно доказателства за вината на конкретно лице в извършване на престъплението, незабавно ще бъде повдигнато обвинение, посочиха от прокуратурата.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I