Смилянският фасул бе представен на ежегодната среща на Европейската мрежа Slow Ben's в италианския град Капанори. Двама представители на първия създаден в България Президиум на движението взеха участие във форума. В него освен италианските президиуми, се включиха и президиуми от Полша, Германия, Латвия и Холандия. Десислава Димитрова, преседател на Slow Food - Balkan и Илия Годев, представител на Конвивиум "Смилянски фасул", участваха в общото събрание на мрежата и в представянето на разнообразието на бобовите култури в Европа на изложението, организирано в рамките на кооперативния фермерски пазар в Капанори. Кметът на града Матео Франческони, след като видя мострите от 6-те разновидности Смилянски фасул, побърза да обиколи с тях щандовете на местни  фермери, произвеждащи фасул, за да им ги покаже, впечатлен от размера на едрите вариации. Той и неговият колега от общността в Сицилия, произвеждаща фасул върху специфични вулканични почви, който ще домакинства годишната среща на мрежата през 2022-ра, бяха поканени догодина да посетят двайстото  юбилейно издание на Празника на Смилянския фасул в края на октомври догодина.


В рамките на форума се проведе кулинарна надпревара, в която участниците от различните президиуми в мрежата приготвиха ястия от отглежданите разновидности фасул в техните територии.

Както се пошегувахме с организаторите, Смилян участва извън надпреварата, защото #Темпе Смилянския Фасул, който представяме, ще остави без шанс останалите участници, коментира Илия Годев. Ястието е разработка на гурме-ресторант #Cosmos  в София и лабораторията им за ферментирали продукти #SoFerments, в рамките на дългосрочното партньорство между производители от района на Горното поречие на р. Арда (Смилян, Могилица, Арда, Сивино) и ресторанта, поставено като начало това лято с подкрепата на Пендара. Вариацията на темпе Смилянски фасул, приготвена от нас, предизвика истинско


възхищение заради богатството на текстури, вкусове и визия. Още веднъж огромни благодарности на шеф  Антон Васев и шеф Владислав Пенов за доверието да представим ястието, разработено от тях, въпреки че не сме професионални готвачи“,
посочи още Годев.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I