347 937 000 лева са приходите от строителство в Родопите по време на пандемията. Това са последните данни на Националната статистика, публикувани в края на м.г. и засягащи периода на 2020-ра година, белязана от локдауни и замразени бизнеси.

Строителните предприятия в област Кърджали са отчели близо 166 милиона лева приходи от ново строителство и подобрения, установи проверка на „Родопи voice“, докато за поддържане и текущ ремонт средствата в приходната част възлизат общо на 9,8 млн. лева. По тези показатели регионът се нарежда на трето място в Южен централен район, след Пловдив и Хасково.

Приходите от ново строителство в Смолянско в най-тежката бизнес година от началото на новия век са в размер на 161 172 000 лева. За поддържане и текущ ремонт пък те са в размер 11,1 млн. лева.

Първенец в централния район на Юга разбираемо е Пловдив с оборот за строителния бранш от един милиард и 269 милиона лева. Като цяло, в страната през 2020-ра година приходите от строителна дейност възлизат на 21,1 милиарда лева.

Кърджали изпреварва значително Смолян по приходи на строителните компании от изграждането на жилищни сгради. В Смолян по-добри показатели отчитат дружествата, ангажирани в строителството на обществени обекти.

Много сделки с имоти край Арда, изключителен интерес при търсенето, въпреки скока от 30 на сто в цените на жилищата. Така изпратиха пък 2021-ва година от строителния бранш в Кърджали. Апартамент в центъра на областния град достига 750 евро за квадратен метър, в превърналия се в строителна площадка кв. „Възрожденци“ квадратът е 500-550 евро.

„Отчитаме доста по-голямо търсене през 2021-ва отколкото през предходната година. Клиентите са предимно от чужбина, но има и голям процент от живеещи тук. Някои търсят първо жилище, за други то е второ-трето“, коментираха от бранша. Едва пет на сто от сделките са сключени чрез банков заем. Болшинството от новодомците разполагат с готови пари, посочват предприемачи.

От бранша очакват и много добра 2022-ра. Но също така и поредно увеличение в цените на имотите. Прогнозните стойности са между 5 и 10 процента, но е възможен и по-сериозен ръст.

Като цяло 2020-та не е била особено добра за бизнеса. С 2 на сто са намалели нефинансовите предприятия в област Смолян спрямо предходната година, отчитат от статистиката на база окончателни данни за последния анализиран период. 3 505 фирми в региона са приключили на печалба.

С общо един процент намалява делът на микро, малките и средните фирми в Кърджалийско през 2020-та спрямо предходната година. Запазва се делът единствено на големите предприятия, с над 250 заети служители в тях.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I