Кошмар, който продължава повече от месец. Битието на жителите на четири села в Родопите, които останаха откъснати от света след проливните дъждове в средата на декември. Единственият път към тях през Триградското ждрело пропадна, като все още не е възстановен. Всички стоки от първа необходимост, лекарства се носят на ръка към селата Триград, Жребово, Кестен и Водни пад, оплакват се местните жители. Донякъде с автомобил, после пеша, след това с друг автомобил към населените места. Доставките се правят по седмичен график.

Туризмът пропадна заедно с пътя. Всички резервации за празниците в семейните хотелчета и къщи за гости бяха отменени, разкриват собственици. Дръзналите да дойдат пък, трябвало да носят всичко на ръце.

„Изливам млякото, не мога да го продам. Фуражът свърши, животните няма с какво да се хранят, а са необходими тонове“, споделя местен фермер.

Участъкът е изключително труден. Обмисляше се вариант военните да изградят понтонен мост, но именно заради терена, той отпадна.

Единственият възможен вариант за осигуряване на временен алтернативен достъп за жителите на Триград, след започване на ремонта на пострадалите участъци, е през село Ягодина. До това решение стигнаха след оглед областният управител Емил Хумчев, директорът на Южноцентралното държавно предприятие инж. Здравко Бакалов и кметът на Девин Здравко Иванов преди дни. Областният управител е получил уверение от директора на ЮЦДП, че пътят ще бъде разширен и подобрен максимално, за да може да се преминава с високопроходими автомобили.

Според строители пък, при хубаво време, ремонтът може да приключи за месец.

На снимката: Кмет и областен управител на оглед

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I