Бизнесът изнемогва. Мантрите „Търсим чужди инвеститори“ остават заложници на план-програмите, чието изпълнение ще се отлага с по „петилетка“ напред. Няма как да се инвестира в големи производствени мощности в региона при липса на квалифицирана работна ръка. Или просто голямата компания трябва да е „паднала от Марс“.

Десетки свободни места от месеци. Търсят се от шивачки до инженери и лекари. За последните хроничният недостиг е от години. Промяна няма да има и през следващите. Ситуацията вече е такава, че „Читав сервитьор не можем да намерим, вие инженер търсите“.

Отворените граници на Евросъюза оставиха страната, и региона в частност, без работна ръка. В същото време вече се внасят работници от Украйна, Молдова, Босна, Сърбия.

България се закотви на дъното по всички показатели в ЕС и този процес предопредели огромната миграция. Загубените години в пропагандни анализи за невиждания ни икономически растеж обслужваха единствено партийни централи, но реалностите ще бъдат много трудно превъзмогнати, предвид и на ситуацията в световен мащаб. С други думи-заминаващите ще продължат да бъдат повече от завръщащите се. Докато в същото време икономиката на страната ни ще продължи да се олицетворява с производство на маркучи и чистачки за автомобилната индустрия. Както и в строежа на молове и блокове…

Целият текст четете в петъчното издание на „Родопи voice“!

И още от темите в новия брой на вестник №1 в региона:

-Не чакайте инвеститори, няма работници

Бъдещето е в блокове и молове, заради… еврото от гурбета

-Калкулация на каналджийството:

30 сирийци „струват“ до 150 000 евро

-172-ма нахапани от кучета, сред тях 32 деца!

-Напускащите определят развитието на… града

-Достъп само за ваксинирани – те ли разнасят заразата?!

-Часове пред кабинета, а парите за тест отиват за храна

 24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I